Keizerlijk geel

De Chinezen komen weer. Vandaag hobbelen ze door de Kanaalzone om nog eens te kijken naar het haventerrein in de Autrichepolder dat in beeld is als vestigingslocatie voor de windmolenfabriek Xemc, die als het een beetje meezit 250 banen opleveren kan. Als het een beetje meezit, maar de voortekenen zijn niet zo gunstig. Concurrent Oostende, door de Belgen gebombardeerd tot energy-port, heeft betere papieren, een stevigere lobby en vooral in faciliterende zin zoals de Belgen dat noemen, meer geld te bieden. Oud-minister Johan VandeLanotte heeft al een paar keer gerammeld met een gevulde beurs met 61 miljoen eurootjes en dat is voor die Chinezen best aanlokkelijker. Stukken aanlokkelijker dan het “We have a fine port in Sealand”, dat Hans van der Hart van Zeeland Seaports in de aanbieding heeft of het “We have very good contacts in The Hague” van de nog steeds verdwaalde Zeeuwse lobbyist in de bestuursstad van ons land.

Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen heeft toch nog een beetje hoop op een goede afloop. Het feit dat Unitron, de partner van de Chinezen in deze contreien, nog altijd een Zeeuws bedrijf is kan meewegen in de besluitvorming. Lonink heeft de voorbije maanden het vuur uit de sloffen gelopen om het Chinese bedrijf binnen te halen. De Chinezen begonnen met een groslijst van wel 20 potentiële locaties, waarvan er elke maand wel een paar afvielen. De Kanaalzone bleef – mede door Loninks inzet – steeds op de lijst staan. Na een bezoek aan China van een brede Zeeuwse delegatie, waarbij de Terneuzense burgemeester zijn gezondheid ernstig op het spel zette, eindigde de Kanaalzone bij de laatste twee mogelijke vestigingsplaatsen.
Vandaag valt de beslissing (formeel zullen de Chinezen dat pas over enige tijd wereldkundig maken).
Vandaag zal blijken of de Zeeuwse lobby zich heeft doen gelden.
Vandaag zullen ze, de provinciebestuurders, de ZSP-voormannen, de vertegenwoordigers van Rijk en gemeenten en mogelijk ook de Zeeuwse lobbyist, knippen voor de Chinese gasten alsof het keizers zijn van een nieuw imperium. Gelukkig is de catering dit keer niet overgelaten aan ZSP, maar aan het goede Chinese restaurant Moy Fa uit Axel, zodat de Chinese gasten niet – zoals vele anderen voorheen – vergast worden op kleffe broodjes ham/kaas.
Neenee, deze keer wordt de delegatie ook als echte hoogwaardigheidsbekleders ontvangen in het abdijcomplex, het Zeeuwse equivalent van de Verboden Stad. Ik hoop alleen niet dat Karla Peijs haar gasten onthalen zal in een deux-pièces in keizerlijk geel.
Ze is ertoe in staat.
En niet omdat geel voor Chinezen ook de kleur is voor energie…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.