De havens en de neuzelaars

Provinciale Staten van Zeeland hebben Zeeland Seaports nog even wat ruimte gegeven om alsnog een exploitant te vinden voor de Westerscheldecontainerterminal, maar eigenlijk is dat natuurlijk grote kul. Van der Hart en consorten zijn er – na het verspelen van PSA als partner – niet in geslaagd om een nieuwe exploitant voor de nog te bouwen terminal te vinden en iedereen wist op voorhand dat deze veredelde boekhouder van zijn levensdagen niet een nieuwe partner zou vinden. Het is over en sluiten met de WCT, met ZSP – dat zal na de verzelfstandiging ras blijken – en de Zeeuwse havens.

In dat licht moet ook de positieve berichtgeving over die havens de laatste dagen gezien worden. Het gaat goed, de crisis is bezworen, de overslag is weer als vanouds.
Over een maand of wat, als de feitelijke cijfers bekend zijn, wordt alles weer een beetje bijgesteld, blijkt alles iets te rooskleurig te zijn voorgesteld, maar ja, geen haan die daarnaar kraait.
Zo speelt ZSP al jaren met cijfers en gegevens.
Alleen al de suggestie wekken dat het goed gaat is voor ZSP genoeg.
De realiteit is echter dat de Zeeuwse havens nu al jaren kansen op groei, kansen op een betere toekomst verspeeld. De WCT is goed geweest voor tien jaar praten, onderzoeken, onderzoeken en onderzoeken, uitstellen en uitstellen.
Zo ging dat in Zeeland, terwijl aan de overkant van de Noordzee, bij Felixstowe zonder veel mankeren wel een terminal verrees, Antwerpen en Zeebrugge hun containerhandelingscapaciteiten met miljoenen teu’s verruimden en en passant – om Antwerpen te dienen – aub meneer Van Peel, voila meneer Peeters – de Westerschelde verdiept werd.
Nog steeds zitten er in Middelburg en bij ZSP neuzelaars die ons willen doen geloven dat de Zeeuwse havens zullen uitgroeien tot de groene brandstofcentra van Europa, dat de biochemie voor een impuls gaat zorgen. Ik geloof daar absoluut niet in.
Net zo min in een rol voor de Zeeuwse havens op het vlak van de windenergie al dan niet buitengaats…Van de Chinezen hebben we de laatste weken ook niks meer vernomen. Toch?!

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.