Jos wint en toch niet

De fusie van de waterschappen in Zeeland is jammerlijk mislukt. Dat valt op te maken uit de uitslag van de eerste verkiezingen van het nieuwe schap Scheldestromen. Overdrijf ik? Ach, wellicht een beetje, maar kijk ’s naar de uitslag. Wie zijn de grote winnaars? De partij van de mannenbroeders, die een mooie uitslag wisten neer te zetten dankzij hun trouwen achterban, met 14.885 stemmen en Jos.
Ik bedoel de Waterschapspartij Zeeuws-Vlaanderen die 15.465 kiezers achter zich wsit te scharen. Voorwaar bijzonder en waarom? Omdat een regionale partij, provinciaal de boventoon wist te voeren. Het succes van de gewonemensenmannen Verdurmen en Miel de Kock (ik zij d’r voor de mensen”) moet voor de gevestigde partijen toch een behoorlijke pijnlijke zaak geweest zijn, maar je hoort ze niet, net zoals je ze ook niet echt gezien hebt in en buiten de politieke arena.

Het waterschap is duidelijk verdeeld in een zwaar christelijk bestuursdeel (de (vier) mannenbroeders aangevuld met oud-gedeputeerde J. van Ginkel – de bestuurder die de GS-baan te zwaar vond maar nu klaarblijkelijk weer opgewassen is tegen het bestuurswerk in het nieuwe waterschap) en de meer Bourgondische anti-ontpolderaars van de club van Jos (drie zetels) en de Partij voor Zeeland (2 zetels). Daar tussen hangen de traditionele partijen CDA (3 zetels),VVD (3 zetels), PvdA (slechts 2) en de groenen jongens van Water Natuurlijk (2 zetels).

Nou ja, de uitslag staat. De kiezer heeft gesproken, maar niet echt.
Het bestaan van nog steeds 9 zogenaamde geborgde zetels, op voorhand toegewezen aan belangenpartijen ongeacht de stembusuitslag, is feitelijk in mijn ogen een aanslag op het democratisch bestel. De grootste partij – die van Jos Verdurmen – gerekend in stemmen heeft door een lijstverbinding van de SGP met Van Ginkels Christenunie een zetel minder toebedeeld gekregen dan de SGP (4). Echt gezond is dat niet, maar ja dit soort foefjes zijn in de politiek gewoongoed. Jos kan er zelf ook nog wel mee leven, maar het is wel sneu dat de grootste partij in zetels minder zeggenschap heeft dan de KvK (vier geborgd) en de ZLTO (de boeren) die er ook zomaar vier in de schoot geworpen kregen.
Tijdens het fusieproces is uitgebreid over de bestuurssamensetlling van het nieuwe schap gesproken. De geborgde zetels zijn daarbij nadrukkelijk onderwerp van gesprek geweest. Ze zouden een werkelijke democratie in waterschapsland in de weg staan. Nu blijkt dat relatief veel partijen dingen naar de voorkeur van de kiezer en er gegeven de uitslag vrij kleine fractie uit rollen is een herbezinning over die geborgde zetels een must.
Ik hoop dat Jos Verdurmen daar in het belang van alle rechtschapen Zeeuwen snel over durft te beginnen.
Gezien de verhoudingen zal mij dat niet verbazen..

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.