Eerste job voor Zeeuwse lobbyist

Met Melanie Henriëtte Schultz van Haegen-Maas Geesteranus op het nieuwe ministerie voor Infrastructuur en Milieu heeft de gemeente Terneuzen – of liever heel Zeeuws-Vlaanderen – straks een minister op een strategische post waarmee nog een rekening valt te vereffenen.

De bewindsvrouwe beroofde Terneuzen ettelijke jaren geleden, toen ze staatssecretaris was op de rechtsvoorganger van dat ministerie, van een project dat voor de ontwikkeling van de Koegorspolder en de Biobase industrie aldaar van grote betekenis had kunnen zijn. Een project dat ze nota bene zelf Terneuzen had aangeboden, maar waarop ze – na even wikken en wegen – weer op terugkwam.
Ik heb het over een industriële verwerkingsplaats voor bodemslib die niet alleen veertig directe arbeidsplaatsen had opgeleverd, maar die van de Koegorspolder een recycling-zone van betekenis had gemaakt. Een jarenlange discussie in Zeeland over een centrale berging van bodemslib had Terneuzen uiteindelijk het hoofd doen buigen. De berging zou in de Koegors komen met – aan de rand van het enorme depot – een trits van grote windmolens. De molens zijn er gekomen.
Tot grote ergernis van heel wat Terneuzense bestuurders die de enorme staketsels, de windvangers,  schandvlekken vinden in het landschap. Van de overige voorziene invulling van de polder is niets meer terechtgekomen.

 De glastuinbouw in het zuidelijke polderdeel laat nog tijden op zich wachten, de recyclingzone is beperkt gebleven tot de centrale stortplaats, de bedrijfjes van de familie Netten (sloop) en het GFT-overslagterrein.
Schultz heeft nog wat recht te zetten, nog wat goed te maken en dat kan.
Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen hopen dat op zeer korte termijn besluiten worden genomen voor de aanleg van een nieuwe zeesluis binnen het sluizencomplex in Terneuzen. Deze sluis moet de haven van Gent en het kanaal Gent-Terneuzen toegankelijk maken voor schepen van 100.000 ton en meer. Het miljardenproject kan jaren werkgelegenheid opleveren voor duizenden mensen en Zeeuws-Vlaanderen economisch terug op de kaart zetten. De Haagse portefeuillehouder bedient straks het stoplicht; doorgaan of niet.
Ik hoop dat Henk de Vlaming, de Zeeuwse lobbyist, inmiddels een afspraak gemaakt heeft met Melanie. Dat het een partijgenote betreft moet De Vlaming toch uitkomen. En anders sturen we de economische ambassadeur van Zeeuws-Vlaanderen, Jan Lonink, met een spoedboodschap naar Den Haag. Direct nadat de Majesteit het kabinet heeft geïnstalleerd….

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.