Exit Dirty Harry

De poging van Harry van Waveren om alsnog als het trekpaard van de CDA-wagen bij de komende provinciale verkiezingen in Zeeland te mogen optreden is mislukt. Het bestuur van CDA-Zeeland had Patricia de Milliano uit Oostburg voorgedragen als lijsttrekker.
Voor oud-fractievoorzitter en nu gedeputeerde Kees van Beveren – de centenbijter genoemd – hadden de bonzen een tweede plek op de lijst in gedachten en Harry zou – als het aan de CDA-top lag – genoegen moeten nemen met een derde plaats.

Aan die plaats zit echter een risicootje vast. Kijk, het CDA heeft landelijk zo’n pak rammel gehad dat ook in Zeeland – weliswaar het land van de groene schimmel, mijn koosnaampje voor deze partij – binnen christen-democratisch kring gevreesd wordt voor een fikse afrekening.
Ook al, omdat het CDA zich zeker in de ontpolderingsdiscussie nogal raar gedragen heeft en zeker ook, omdat de allemansvriend van het CDA, Toine Poppelaar gekozen heeft voor een dikbetaalde job in de bestuurlijke luwte, voor het dijkgraafschap.
Dat CDA-Zeeland Patricia de Milliano naar voren wilde schuiven is niet zo vreemd. De Milliano is aardig, menselijk, empatisch (en dat is Van Beveren en Van Waveren allemaal niet), ze is een vrouw (dat zijn die andere twee ook niet zolang het tegendeel bewezen is), ze woont in Zeeuws-Vlaanderen (een gebied waar het duo heren bepaald niet populair is, maar waar het CDA van oudsher behoorlijk wat stemmen te winnen of te verliezen heeft) en ze is katholiek (wat van de heren ook niet gesteld kan worden).
Of De Milliano – die als statenlid nu ook weer niet echt aan de weg heeft getimmerd – het verkiezingsgeweld aan kan moet overigens ook nog maar worden afgewacht. Harry van Waveren zal haar bij de campagne – in de vorige speelde hij de rol van Dirty Harry – niet van dienst zijn. Hij besloot gisteravond na zijn nipte verlies (111 tegen 125 stemmen) de handdoek in de ring te gooien en ook te bedanken voor de derde plaats op de kandidatenlijst. Dat betekent dus dat Van Waveren in maart afscheid neemt van de Zeeuwse provinciale politiek. Ik denk niet dat daar veel mensen rouwig om zullen zijn.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.