Keuzes maken met update

“Ja, we moeten fors bezuinigen”, sprak de wethouder plaatselijk bekend als de Prins, op een wat gedragen toon. ,Het ziet er zelfs slechter uit dan we eerst hadden kunnen bevroeden. We zullen echt moeten doorpakken, keuzes moeten maken…” Hij ging zo nog even door, een mitrailleur gevoed met cijfers in plaats van kogels…De heren politici en leken zaten erbij en hoorden het aan.
Van hen werd verwacht dat ze een schier eindloze lijst van bezuinigingsmaatregelen zouden verzinnen, zouden aandragen.

Dit soort toneelstukjes worden de laatste weken overal in den lande opgevoerd en als ze nog niet aan hun premiere zijn toegekomen, dan volgt die binnenkort. Sinds Balkenende en Bos het bankwezen en de kwakkellende industrie met onze belastingcenten hebben gered ( voor zover er sprake is van een redding) klinkt vanuit Den Haag de roep om te korten, het geknisper van de kaasschaaf en de schreeuw om de botte bijl.
En iedereen gaat er maar in mee.
Rutte wint de verkiezingen en wil bezuinigen. Forser dan wie dan ook.
En terwijl overal in Europa blijkt dat die kille saneringsmethodieken averechts werken (Ierland, 12 miljard bezuinigen en werkloosheid naar 10 procent, Spanje idem dito, maar nog erger) maakt Nederland zich op voor een nieuwe dans om de schatskist.
Landelijk worden burgers gepakt (als beloning voor hun kiesgedrag).
Provinciaal worden burgers gepakt (ook al vanwege het spaargedrag op onbetrouwbare bankjes in Verweggistan) en
Lokaal worden burgers gepakt (omdat het niet anders kan, het Rijk legt het op).
En hoeveel moet er dan bezuinigd worden. Hoeveel?
De wethouder, lokaal kend als de prins, rekende voor en wkam uit op een bedrag ruwweg tussen 1,6 en 1,8 miljoen euro in 2011.
Zijn voorganger – gepasseerd bij de laatste onderhandelingen over een coalitie – schudde meewarig het hoofd. Klopt niet, zei hij.
Je zit zeker drie ton mis.
De ambtelijke top sprong bij en gaf de vroegere wethouder – altijd al beter met cijfers geweest – gelijk.
Alsof dat niet pijnlijk was.
En de lokale VVD-representant riep – ongeacht wat was gebeurd – blij: “lLaat ons maar 2 tot 2,5 miljoen euro bezuinigen”.
Bezuinigen!!
Het is een doel op zich geworden.
Kijk naar wat bijvoorbeeld Binnenlands Bestuur vandaag te melden heeft: Het nieuwe kabinet kan wel 10 miljard euro bezuinigen op gemeenten, waarmee de uitkering uit het Gemeentefonds simeplweg wordt gehalveerd. Dat kan, maar wie o wie zegt dat het moet…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.