Of beter; we worden genaaid!

Burgers, boeren en buitenlui let op. De komende maanden zult u ze overal zien verschijnen. De politici/bestuurders van land, provincie, gemeente en waterschap die u ervan zullen overtuigen dat het nodig is dat u meer belastingen gaat betalen, meer heffingen, hogere prijzen voor drank en rookwaren, voor gewone boodschappen, en wat al niet meer. Ze zullen zeggen dat het nodig is om offers te brengen in het belang van economie en het land, ze zullen u en passant ook vertellen dat er minder bureaucratie komt, maar dat neemt niet weg dat u evenwel geconfronteerd zult worden met meer regels en paperassen. En dan zult u ook nog merken dat het mes wordt gezet in subsidies en niet alleen in die voor de zogenaamde minima, nee, verenigingen, stichtingen en organisaties die deels of volledig van overheidssteun afhandelijk zijn zullen het merken en dus ook U. En is die bezuinigingskoorts nu terecht?

Als we meedenkende organisaties als IMF en de EU mogen geloven wil de in de maak zijnde bruine coalitie in Nederland wl erg ver voor de muziek uitlopen, wel erg graag het braafste jongetje van de klas zijn. De staatssschuld in Nederland is – ondanks de miljardendonaties aan de inmiddels weer goedlopende banken – lang niet zo hoog als in tal van andere Europese landen. Sterker nog als Nederland zijn schuldenlast zou verdubbelen of nog meer, dan zou dit kleine landje – als betrouwbare aflosser van leningen – zonder moeite geld tegen lage tarieven kunnen lenen. Nederland is zeer kredietwaardig.
Zo liggen de kaarten op internationaal vlak.
Op nationaal vlak is ook al eens nader naar onze financiële positie gekeken en die is niet zo mistroostig slecht als de heren Balkenende en Rutte ons doen geloven. Moet er wel achttien miljard worden bezuinigd?

Doordat we nog steeds geen BRUINE coalitie hebben is Balkenende en zijn ploeg nog geruime tijd in de weer geweest om een begroting voor dit land op te stellen voor volgend jaar. Aangezien de club van JP geen ingrijpende besluiten mag nemen is die begroting niet meer dan een balans van in-en uitkomsten die zodra premier Rutte aantreedt aan een revisie toe is. Na kKomende Prinsjesdag vinden er geen algemene beschowuingen plaats en zal het volk vooralsnog niet vernemen welke kant onze gekozenen met ons allen uitwillen.
Er is slechts een ding zeker: er moet bezuinigd worden!!

Ik mag dit in mijn schone woonstede ook steeds horen.
“We moeten echt het mes in onze uitgaven zetten, we moeten dit, we moeten dat…” Ik hoor het, vanaf de zijlijn, al geruime tijd aan, maar wat me opvalt is dat bij elke bijeenkomst, bij elke vergadering van raad of commissie de cijfers anders zijn. De ene keer haalt een oud-wethouder – zeer tegen de zin van de nieuwe – bijna drie ton uit de cijferbrij en verklaart die met genoegen tot meevaller. Dat wordt eerst bestreden totdat ambtelijke rekenmeesters er eens naar gekeken hebben en die verklaren dan zondermeer dat de oud-wethouder gelijk heeft. Nu zou je daarom enige blijdschap verwachten maar nee, de coalitiepolitiek in de Lage Landen biedt die ruimte niet.
Afgelopen week een terloops mededeling van burgemeester Glimlach, het extra dividend van Delta wordt volgend jaar ook toegekend. Mooi zo, roept niet de nieuwe maar de vorige wethouder, weer een meevaller van bijna 3,5 ton weliswaar niet structureel, maar toch mooi om de andere cijfers voor komende jaren mee op te krikken.
Ook nu weer in plaats van blije gezichten chagrijn.
Maar en passant blijft van de noodzakelijke bezuiniging van 1,6 miljoen euro van vorige maand an vier weken delibereren niet zo veel meer over.
Ik begin me dan ook in gewisse af te vragen of die voorgestelde verhogingen van OZB, parkeergelden, afvaltarieven, rioolrechten en toeristenbelasting en de voorgestelde kortingen op welzijn, huishoudelijke hulp, eigen vervoer voor ouderen, de WMO, subsidies voor verenigingen en instellingen en allerhande andere ingrepen wel nodig zijn. Dat is dan op gemeentelijk niveau.
Dan hebben we nog te doen met de provincie Zeeland – waar tot voor kort het geld tegen de plinten klotste – waar zoveel gebrek zou zijn en het Rijk.
Ik wil premier Rutte binnenkort wel eens horen zeggen wat allemaal zo nodig is…
Maar niet echt.

PS In de Volkskrant van zaterdag 18 september staat over bovenstaand geschetste problematiek een interessant artikel.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , . Bookmark de permalink.