Zeeuws-Vlaamse Volkspartij revisited

Op Linkedin loopt al geruime tijd in de groep Zeeuws-Vlaanderen een discussie over de mogelijke oprichting van een partij voor Zeeuws-Vlaanderen. Een leuke, maar vrij zinloze discussie, die werd aangezwengeld door Fred Doctors uit Terneuzen, een man met – voor zover ik weet – een D66-achtergrond. Uit Doctors zijn eigen inbreng valt op te maken dat hij zelf geen ‘Zeeuws-Vlaanderen-boven-man’ is die echt zit te wachten op weer een regionaal partijtje met hardroepers, het blijkt binnen eigen kring (links-liberaal) al moeilijk genoeg om een deugdelijk lijst voor de statenverkiezing volgend jaar opgesteld te krijgen.
Maar even los daarvan.
Een Zeeuws-Vlaamse partij die op moet komen voor de belangen van de regio bezuiden de Wester lijkt mooi en aardig, maar in de politieke praktijk van alledag moet zo’n club in de staten ook oog hebben voor het algemeen Zeeuws Belang, moet zo’n partij ook burgers op Schouwen dienen en zal alras blijken dat door een eng regionaal brilletje zaken bekijken weinig soulaas biedt. En bovendien waarom moet men nu doen wat men bijkans twintig jaar geleden al een keer gedaan heeft.
De huidige Partij voor Zeeland is feitelijk nog altijd de Zeeuws-Vlaamse Volkspartij (ZVP) die in de jaren ’90 werd opgericht, maar die na verkoop van naam moest veranderen.
De oprichting van de ZVP had een aanleiding, kwam niet – zoals nu met’een mogelijk nieuw clubje – uit de lucht vallen. Het CDA verzuimde destijds kandidaten uit Oost-Zeeuws-Vlaanderen op de lijst voor de statenverkiezingen te zetten. Oostelijk van de Braakman was er maar een kandidaat toen en dat was Gerrit Christiaanse, de juridische man van de gemeente Terneuzen, die overigens protestant was en geen Zeeuws-Vlaamse roots had. CDA-Zeeland weigerde op de eisen van de leden in Zeeuws-Vlaanderen in te gaan en dat had onmiddellijk repercussies. De Hulster opbouwwerker (wijlen) Cor van Leuven wist beroepshalve hoe hij snel veel mensen kon mobiliseren en aldus geschiedde. Met de hulp van de politieke lokalo Jean Paul Hageman uit Vogelwaarde had Van Leuven binnen een mum van tijd een partij, een lijst en een kiezerspotentieel (namelijk de aanhangers van lokale lijsten in Hulst en Hontenisse en ontevreden CDA’ers). Wat werd gevreesd gebeurde, de ZVP kwam met twee zetels de Staten van Zeeland in en zat daar vervolgens – toch zeker de eerste paar jaar – niets te doen. Van Leuven overleed, Bram Heijboer uit Breskens nam zijn plaats in en niet veel later kocht het in Veere in ongenade gevallen CDA-raadslid Rinus Stoffels (ja, van Stoffels Cleaning) voor de somma van 100.000 gulden de partij op voor eigen genoegdoening en ambities. Het lukte Stoffesl om met Hageman in Zeeland met de nu tot Partij voor Zeeland gedoopte groepering een breder draagvlak en electoraat te vinden, maar ook onder aanvoering van Stoffels groeide de PvZ niet uit tot een machtsfactor van betekenis. Sterker nog gedeputeerden als Hennekeij en wijlen Daan Bruinooge vonden het bijzonder aangenaam dat de schaarse kritiek die in de statenzaal opklonk uit de rangen van de PvZ kwam, temeer men Stoffels met het verstrijken der jaren steeds minder serieus nam.
Dat Johan Robesin de PvZ ging aanvoering ruim drie jaar terug is wellicht – voor de partij althans – een goede zaak geweest. Robesin is serieus, actief en goed onderlegd. Zaken die voor Stoffels niet meer opgingen. Nadeel is alleen dat de PvZ verworden is tot een protestpartij. Omdat vooral de laatste jaren de PvZ zich sterk maakte voor de visserij-en mosselsector, tegen ontpoldering en tegen nieuwe natuur vindt de PvZ vooral aanhang in kringen van anti-ontpolderaars, anti-Waterdunen, anti-Perkpolder, anti nieuwe natuur en anti-ZMF’ers. Dat de PvZ ooit ook stond voor een verdere economische ontwikkeling van Zeeland, een versterking van de recreatiesector, een gezond financieel beleid en voor een WCT is zo langzamerhand onderbelicht aan het raken.
Zeeuws-Vlaanderen heeft helemaal geen nieuwe politieke club nodig, wel mensen die politiek (voor welke partij dan ook) en maatschappelijk actief willen zijn, die van aanpakken weten en een broertje dood hebben aan dat eeuwige geweeklaag, dat gepraat, dat gezever. Zeeuws-Vlaanderen biedt in potentie meer dan Schouwen, de Bevelanden of zelfs Walcheren, het moet alleen door het gros van de streekbewoners eens onderkend worden.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

13 reacties op Zeeuws-Vlaamse Volkspartij revisited

 1. Petra schreef:

  hear! hear!
  In plaats van ‘door de tunnel’ te denken lijkt men in Zeeuws Vlaanderen vaak liever vast te houden aan een tunnelvisie.

 2. Michiel Groeneveld schreef:

  Conny,
  De LinkedIn discussie is door de meeste discussianten anders opgepakt dan de voorzet die Fred Docters oorspronkelijk gaf. Ik heb zelf aangegeven dat de bestaande bestuursstructuur en sociaal-economische oriëntatie hier zich niet leent voor de zaken die in Zeeuws Vlaanderen opgepakt zouden moeten worden – en ook de meeste andere reacties gaan die kant op. Er is geen partij-ideologie nodig om daar iets aan te doen en dat is daarom ook niet nodig: als je goed kijkt, dan begrijp je waarom bijvoorbeeld Zeeuws Vlaanderen krimpt en Oost Vlaanderen niet.

 3. Tom schreef:

  Mijnheer Groeneveld, leg mij eens uit waarom het volgens u komt dat Zeeuws-Vlaanderen wel krimpt en Oost-Vlaanderen niet.

 4. Michiel Groeneveld schreef:

  Beste anonymus,
  Zeeuws Vlaanderen is een bestuurlijk versplinterd gebied dat zich afhankelijk opstelt van Middelburg voor haar economische impulsen. Zonder er een waardeoordeel aan toe te kennen, noem ik de Westerscheldetunnel, Biofuel, Waterdunen en Perkpolder. Het is niet logisch dat economische onwikkeling aan de Vlaamse kant van de Kanaalzone aan ons voorbij gaat, maar het gebeurt wel. Het Oostvlaams bureau voor de statistiek rapporteert groeiende werkgelegenheid en groei van de bevolking. Als we hier iets aan krimp willen doen, dan moeten we daar bij aan willen haken.

 5. Tom schreef:

  Een prachtig verhaal op papier mijnheer Groeneveld, maar een vrij simpele en naïeve voorstelling van zaken. Waarom zou de (Oost-)Vlaming het kleine en ietwat ziekelijke buurjongetje überhaupt bij haar plannen betrekken? Hebben wij soms kwaliteiten die zij niet hebben? Met of zonder ons groeit het over de grens echt niet harder en zeker niet langzamer. Het enige waarvoor ze ons nodig hebben is vanwege de toegang tot hun havens. Maar als we daarover een beetje lastig gaan doen, dan zeggen de Belgen dat de HSL nog een jaartje niet kan rijden en dat iedere Nederlandse vrachtauto op de Antwerpse ring tol moet gaan betalen. Op dat moment wordt er heel begrijpelijk even niet meer aan de Zeeuws-Vlaamse belangen gedacht in Den Haag.
  Zelf denk ik dat de krimp op basis van fysieke en historische eigenschappen is te verklaren. We krimpen namelijk omdat we aan de buitengrens van Nederland liggen, omdat we door de Westerschelde nog eens extra geïsoleerd liggen, omdat er veel verschillen zijn tussen België en Nederland als het om diploma’s, grensarbeid en noem het maar op gaat, omdat we van oudsher dunbevolkt zijn, waardoor er weinig elementaire voorzieningen zijn als onderwijs, met als gevolg dat de jongeren voor onderwijs vaak naar buiten de regio moeten gaan, doordat onze grootste kern zelfs te klein is om haar voorzieningen te behouden, doordat de Westerscheldetunnel meer een afvoer dan een toevoer is gebleken en doordat we een voormalig eilandenrijk zijn waardoor de verschillen in mentaliteit tussen oost, midden en west en zelfs tussen sommige buurdorpen dermate groot zijn dat we in denken altijd klein zullen zijn en de komende generaties zullen blijven en dat de door u toegejuichde gemeentelijke fusie bij voorbaat op één grote vechtpartij uit zal lopen die ons nog verder af zal drijven van waar we naar toe willen. (Als u deze zin hardop in één adem uit kunt lezen, schrijft u zich dan gerust per 1-10 a.s. in voor de Zeeuws-Vlaamse marathon!)

 6. Michiel Groeneveld schreef:

  Beste Tom,
  Uw glas is halfleeg, het mijne halfvol. Het blijkt dat Vlamingen geïnteresseerd zijn om zaken met ons te doen. Zie woningbouw in het oosten waar veel Antwerpenaren op af komen, zie de recreatie in het westen waar Belgen graag geld in willen steken, zie de sluisvergroting bij Terneuzen waar Gent veel geld voor wil betalen, zie de zorg waar veel Vlamingen hun steentje komen bijdragen. Maar het overkomt ons, we zien het gebeuren en doen er eigenlijk niets mee. Als Vlaamse interesse zonder ons toedoen blijkt te kunnen ontstaan, wat is er dan mogelijk als we er meer aandacht aan geven en er op gaan sturen? Die aandacht moet dan wel vanuit Zeeuws Vlaanderen gegeven worden, elders heeft men er wellicht wat minder gevoel bij. Dat is wat in bepleit en ik ben van mening dat daar geen nieuwe politieke partij voor nodig is.

  PS: die zin lukt nog wel maar een marathon is niet mijn ding.

 7. Boef schreef:

  @Michiel:
  Collectief werken aan het merk Zeeuws Vlaanderen zou kunnen helpen.
  De lui die ervoor betaald krijgen hebben daar tot nu toe weinig mee gedaan, misschien wel omdat het hun nooit expliciet als opdracht meegegeven is of omdat ze nog niet snappen dat de waardering van een product (en dat breed gezien) tegenwoordig alleen nog maar door het merk wordt bepaald.
  Volgens mij werkt dat alleen als je merk authentiek en eerlijk is, want leugens worden vroeg of laat doorgeprikt.
  En een merk maak je met marketing en dat kan tegenwoordig op heel veel manieren.
  Dus ga collectief aan de slag met het marketen van het merk Zeeuws Vlaanderen…
  Of is het zo simpel niet?

  Die marathon loop ik nog wel eens ,al is het jammer dat hij niet een stukje west aandoet; die 75 km deed dat wel (zat een paar keer bij de winnaars vandaar).
  Het merk marathon is ook ijzersterk, al is die afstand menselijk gezien te lang om er plezier aan te hebben, want een bourgondier wil vooral dat.

 8. Tom schreef:

  Michiel,

  Mijn glas is absoluut niet half leeg, maar ik verlies de realiteit tenminste niet uit het oog. U doet voorkomen alsof België meebetaalt aan de zeesluis om de Axelse Vlakte beter bereikbaar te maken? Belgische investeerders hebben inderdaad Cadzand-Bad omarmd, maar juist voor zulke zaken laten de Zeeuws-Vlaamse ontwikkelaars en aannemers een enorme kans liggen. Huizen bouwen kunnen we toch wel zelf, of niet? De Belgen mogen alle huisjes kopen aan de kust, maar de ontwikkeling moet door Zeeuws-Vlamingen worden gedaan. En over de Antwerpenaren in Hulst e.o., dat heeft de gemeente vast wel eens geroepen, maar ik geloof niet dat in de praktijk er zo heel veel Belgen de laatste jaren een nieuwbouwwoning in Hulst hebben gekocht. Een betere gebiedsmarketing, zoals Boef zegt, om o.a. die Antwerpenaren in de toekomst wel te verleiden om over de grens te gaan wonen, dat verdient zeker een kans.

  Boef, tot op 16 april 2011 op de Markt in Hulst!

 9. Michiel Groeneveld schreef:

  Tom,
  QED (je levert bewijs voor mijn stelling)

 10. ard kramer schreef:

  Conny,

  ik moest vanavond aan deze blog van je denken en met name je zin “Robesin is serieus, actief en goed onderlegd” en dan lees ik de zeeuwse tabloid en wat lees ik daar dat onze goed onderlegde heer Robesin alle Vossen wil afschieten. Hm hoewel ik wel langer twijfelde over de heer Robesin, heeft dit zeker mijn twijfel vergroot (proest)

  • Gremberghe schreef:

   Beste Ard,
   In vergelijking met andere regionalisten met politieke ambities over de Schelde is Johan Robesin actief en serieus (bezig) op zijn manier. Over het goed onderlegd zijn ontstaan ook bij mij twijfels. Ontpoldering mag je als een zwaarwegende zaak behandelen, maar de opkomst van de akkerdistel (een plaag?) en de revival van de Reynaert (een plaag?) daar zet ook ik (je kunt het zien) vraagtekens bij.

 11. ard kramer schreef:

  ps pas je tijd van je server even aan, ik heb deze om 23.37 uur gepost

Reacties zijn gesloten.