Sterfjaar ROC Westerschelde

Het schooljaar 2010/2011 komt er aan. Over een week of wat beginnen de medewerkers en leerlingen van het ROC Westerschelde aan de lessen en bijkomende besognes. Het zal naar alle waarschijnlijkheid het laatste jaar van een autonoom ROC in Zeeuws-Vlaanderen zijn. Ergo, het sterftejaar dus.

Het zwaarbevochten, onafhankelijke en kleinste regionale opleidingencentrum van Nederland zal na een aanvankelijk succesvolle tijd waarin de leerlingen en de opleidingen centraal stonden zijn einde vinden in een tijd waarin de centen en de werkgeverswensen bepalend geworden zijn. Vorig jaar had het ROC door het opdrogen van Europese subsidies en het korten van andere subsidiestromen (inburgering) plots een tekort van dik zeven ton. Daarvan is nu geen sprake meer wist de Raad van Bestuur te melden. Nee, dat is zo moeilijk niet. Als je personeelsbestand met 11 fulltimekrachten en een handvol parttimers wordt ingekrompen dan houd je alras een aantal tonnetjes over. Jammer is echter dat diezelfde RvB een aantal peperduurbetaalde interimmanagers heeft binnengehaald die de begroting weermaals negatief beinvloeden. Bijkomende klacht is bovendien dat de crisismanagers afkomstig zijn uit dezelfde stal waar de voorzitter van de RvB uit afkomstig is voor hij zijn functie – twee jaar terug – aanvaardde.
Personeel dat straks weer aan de slag moet verwacht een moeilijk, een zwaar jaar.
Een problematisch jaar, een jaar waarin de overgang naar een definitieve fusie met
het ROC Zeeland zijn beslag zal krijgen.
Mensen vrezen voor hun toekomst,
voor hun baan, voor het beroeps-en volwassenenonderwijs in Zeeuws-Vlaanderen.
Verwacht wordt dat niet veel overieind zal blijven, hooguit de opleidingen waar Dow, Yara en Zorgsaam daadwerkelijk iets zullen hebben.
Vooralsnog meldde de media plichtmatig alleen dat het ROC geen tekort meer heeft.
Dat klopt, maar er schiet straks ook niks meer over….
Kinderen weten dat, ouders weten dat.
Niet voor niets schieten steeds meer jeudigen voor een technische beroepsopleiding de grens over….

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Sterfjaar ROC Westerschelde

  1. Docent schreef:

    Goed artikel, de spijker op de kop.
    Techniekonderwijs om zeep en dat in een kanaalzone met veel potenties, onbegrijpelijk.

Reacties zijn gesloten.