Olympische Spelen?

Als Nederland de Olympische Spelen in 2028 mocht binnenhalen, dan moet ook Zeeland daarvan profiteren. Althans, zo wordt in bestuurlijke en ondernemerskring gedacht. Alsof al die prachtige internationale sportevenementen een land, een stad, een regio zoveel opleveren. In eerste instantie wordt er altijd gepraat over die mondiale exposure, de inkomstenstromen die bezoekers of kijkers in gang zetten, de gratis reclame, maar achtreraf blijkt het altijd tegen te vallen met die inkomsten. Ik zou wel eens willen weten wat Zeeland overgehouden, dan wel verdiend heeft aan de Giro en de Tourpassage, al met al niente denk ik. Een jaar of wat terug was het niet anders met die Olumpics voor de oudere garde. Het evenement verliep op zich prima, pluim voor de organisatie, maar het deelnemersveld blijf ver achter bij de verwachtingen en van toeschouwers moest Zeeland het al helemaal niet hebben. Per saldo kostte het evenement meer dan het oplverde. Hetzelfde gold vorige maand voor Rotterdam met de touretappe, ook die kostte de stad geld in plaats van dat eraan verdiend werd. Dat de WK voetbal toen nog uitgestreden moest worden speelde Rotterdam zeker parten. En nu denken we aan de Olympische Spelen. Wel ja, ik zie en ervaar hoe in Londen (organisator in 2012) beloften en toezeggingen aan wijken en instanties nu al niet nagekomen worden. Dat zal straks in Nederland niet veel anders zijn.
Verwachtingen kweken en dan…
De voorbije jaren heeft Toine Poppelaars als een malloot achter het Tourcomité aangehobbeld in de hoop een touretappe naar Zeeland te halen. Echt gelukt is dat niet. Poppelaars en Stoter stonden wel altijd te zwaaien naar de Franse bonzen, maar nimmer met goedgevulde zakken vol eurobiljetten of andere aantrekkelijke aanbiedingen. En nu moet Harry van Waveren achter dat verre van frisse IOC-comité aan. Harry, de vleesgeworden Zeeuwse integriteit, moet straks die sjoemelende corrupte lieden gaan vermurwen om Zeeland een Olympische rol toebedeeld te krijgen. Gaat Harry steekpenningen aanbieden, het teruggevonden IceSave-geld daarvoor inztten wellicht. Ik wil het nog zien gebeuren.
Ook al, omdat hetzelfde provinciebestuur al jaren Zeelands groei tot modern watersportgebied aan het frustreren is. Plannen om nieuwe jachtcentra te bouwen worden telkenmale getorpedeerd, omdat die vermaledijde Natura2000 wetgeving Zeeland op slot heeft gezet. Moet dan Breskens straks als Olympisch zeilcentrum een rol kunnen spelen? In de huidige staat dacht ik toch van niet. Moet Zeeland dan allerhande sportaccommodaties gaan bouwen die later toch niet meer gebruikt zullen worden. Nou ook dat denk ik niet. Tenzij, tenzij er nieuwe Olympische sporten bijkomen. Ik denk dan hardop aan ringrijden, gaaibollen (inclusief varianten) en boogschieten op de liggende en staande wip en willicht de honderd meter stilliggen.
Dan kan Zeeland echt Olympisch meedoen…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.