Winkels

Het Zeeuwse winkelbestand krimpt. Het voorbije jaar zijn er – door de economische crisis en waarschijnlijk de vlucht van het internetshoppen – behoorlijk veel winkels leeg komen te staan. Wie door de Zeeuwse steden wandelt ziet de leegstand groeien. Zeeuws Halfformaat meldt hedenvandaag dat er 488 winkelpanden met een gezamenlijk vloeroppervalk van 100.000 vierkante meter leeg staan, terwijl dit drie jaar terug slechts 290 panden met een ruimte van circa 50.000 vierkanter meter betrof.
Dat er zoveel leeg staat duidt in mijn ogen toch op een overdaad aan winkels. Teveel voor een te geringe bevolking, die de hand op de knip houdt.
En dan nog zie je in deze tijden opmerkelijke zaken. Bijvoorbeeld Terneuzen; daar wordt nog steeds gedokterd aan een uitbreiding van het winkelareaal en zijn de ruimten onder skihal Snowbase nog lang niet gevuld. En in Hulst, daar wordt op de plek waar de Middeleeuwen bovenkomen – restanten van een oude brug – de fundering gelegd voor meer en nog meer winkelruimten. Nu heeft de stad Hulst de voorbije weken er toch mooi drie winkels bijgekregen; drie telefoonshops. Ik ben benieuwd hoeveel er van die drie binnenkort weer leeg staan.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags . Bookmark de permalink.

3 reacties op Winkels

 1. Petra schreef:

  Gemeentebesturen zien niet dat voor elk winkelproject dat ze ergens realiseren er minstens zoveel winkels op andere lokaties verdwijnen. Vaak zijn de winkels die het niet meer redden die van de lokale ondernemers die nog voeling met de plaats/gemeente hadden en worden de nieuwe ingevuld door landelijke ketens en investeringsmaatschappijen.
  Voorbeelden te over, maar tij is denk ik niet meer te keren.

 2. Tom schreef:

  Terneuzen zou beter inzetten op hetstructurering, ipv. uitbreiding. Haal de sloopkogel door het ABC-complex, of probeer voor de zoveelste keer iets van de Markt te maken.

  Hulst herstructureert wel volop, dat is beslist positief. Alleen komt er grootschaligheid voor terug en hoogstwaarschijnlijk tegen Randstadprijzen. Dat past dan weer totaal niet bij Hulst. Lokale ondernemers kunnen dit niet op hoesten, wel landelijke ketens, maar daarmee verliest de binnenstad volledig zijn onderscheidend karakter.
  De openbare ruimte wordt ongetwijfeld prachtig in plan Bierkaai, maar waar ik ook bang voor ben is dat je niet meer aan de gebouwen kunt zien dat je in de binnenstad van Hulst bent. Nog erger is dat de grootste concurrent voor het plan Bierkaai door Hulst zelf wordt gefaciliteerd, nl. de plannen voor de buitenstad/plan Morres.

  Het stadje Sluis is een voorbeeld hoe het moet. Alles in het rondje in het centrum, niks daarbuiten en terughoudend met grootschaligheid.

 3. Petra schreef:

  Het succes van Sluis is te danken aan de diversiteit en het harde werken van zelfstandig ondernemers in de afgelopen pakweg 40 jaar. Het succes heeft echter ook een keerzijde. Omdat veel ‘babyboomers’ die hun hele werkzame leven keihard en vaak 7 dagen per week gewerkt hebben nu denken aan hun pensioen of actief beginnen met het verkopen van hun panden is die waarde zo hoog dat eigenlijk alleen maar landelijke ketens en investeringsmaatschappijen kunnen instappen. Als Sluis niet oppast is het over tien jaar ook een winkelgebied dat er precies zo uit ziet als alle andere winkelstraten in de rest van Nederland en verliest daarmee haar kracht die kwam uit het veelzijdige aanbod van kleine ondernemers met aparte winkels.
  De eerste signalen in die richting tekenen zich al af. Een Wibra lichtbak op de historische markt met het prachtige Belfort bv.
  Maar goed, ik vrees dat die ‘vooruitgang’ niet of moeilijk te stoppen is in een economische tijd dat het vrijwel onmogelijk geworden is voor startende zelfstandig ondernemers op een bedrijf te starten op een A-lokatie.

Reacties zijn gesloten.