Hartfalen

Vreemd eigenlijk, dat doktoren hun patiënten gewoon in de steek laten. Dat hartpatiënten op bijvoorbeeld Walcheren door daar actieve medici niet naar het Terneuzense dottercentrum doorverwezen worden, maar voor behandeling bewust worden doorgestuurd naar Antwerpen of Rotterdam. Op die manier wordt die verdomde Zeeuwse ziekenhuisdiscussie gevoerd over de rug van zieken mensen en die worden daar echt niet beter van. Integendeel.
En waarom verwijzen Vierhout en consorten Zeeuwse patiënten met hartfalen niet naar het nieuwe centrum in Terneuzen? Omdat de heren vrezen dat de ambulancetocht door de Westerscheldetunnel wel eens voor extra risico’s kan zorgen. Hallo poepoe en een tocht naar het vele kilometers verder gelegen Antwerpen of Rotjeknor dan? Brengt dat geen risico’s met zich mee? Is dat dan een veiliger alternatief?
De Zorgsaam-directie liet er de voorbije week geen onduidelijkheid over bestaan. Zorgsaam wil op alle fronten samenwerken met de Admiraal de Ruyterziekenhuizen, maar wijst een bestuurlijke en organisatorische fusie nadrukkelijk af, omdat dit ten koste zou gaan van de volledige zorg in Zeeuws-Vlaanderen. Maar op medisch vlak redeneren de bestuurders in Zeeuws-Vlaanderen zo dat elke vorm van samenwerken die de zorg in Zeeland in zijn totaliteit versterkt bevorderd moet worden. Niet voor niets riepen de directieleden de medische staf deze week dan ook op samewnerking te zoeken met collega’s aan de andere zijde van de Schelde.
En wat gebeurt daar, aan die andere kant, daar is – het werd niet hardop gezegd, maar wel zachtjes – feitelijk een boycotactie aan de hand. Een schandalig fenomeen, dat als zodanig niet het Zeeuwse Halfformaat haalde. Nee, dat meldde dat Zorgsaam desnoods gaat dotteren op Walcheren, hetgeen nimmer gesteld is. Wat wel werd gezegd is dat Zorgsaam de patiënten op Walcheren of Midden-Zeeland gaat halen als ze zelf niet doorgestuurd worden. Desnoods met een busje.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Hartfalen

  1. Pingback: Tweets that mention Hartfalen « Gremberghe's Blog -- Topsy.com

  2. gremberghe schreef:

    Dat die discussie over het dottercentrum uberhaubt bestaat illustreert duidelijk de fragmentatie binnen de provincie. Op alle terreinen wordt nog steeds gedacht in “overkanten” en derhalve ontbreekt alle synergie. Door het ontbreken daarvan zal de provincie Zeeland nooit een vuist kunnen maken richting Nederland. Peijs wil Zeeland verkwanselen aan Noord-Brabant want als versplinterde regio worden we totaal verpletterd door onze Brabantse “regiogenoten”.
    Ik sluit me aan bij dhr. van Gremberghe, het riekt naar een boycot en als dit door de provincie wordt getolereerd bevestigt dit temeer dat Zeeuws-Vlaanderen wat hun betreft een appendix is die eigenlijk functieloos is.

    Posted by Edwin van der Hooft

Reacties zijn gesloten.