Wikileaks

In april zorgde een video-opname die Wikileaks wereldwijd verspreidde voor heel wat commotie. Op de beelden was te zien hoe een bemanning van een Amerikaanse Apache-helikopter meer dan tien ongewapende Irakezen, waaronder twee journalisten, vanuit de lucht onder vuur nam en doodde. De Apachebemanning zag de camera’s van de journalisten van Reuters aan voor wapens, hetegeen een excuus bleek om het vuur te openen. De verontwaardiging was internationaal erg groot en de roep om de Amerikaanse “rules of engagement” bij gevechtsituaties te herzien welde aan.
Inmiddels zijn we bijna twee maanden later en is de verontwaardiging en ontsteltenis geluwd. Dat komt zeer ongelegen uit voor de 22-jarige Amerikaanse soldaat die meehielp aan het wereldkundig maken van de uit 2007 daterende beelden. De man is opgepakt omdat hij ervan wordt verdacht geheime informatie naar buiten te hebben gebracht die “de Amerikaanse veiligheid, het leven van onze soldaten en onze operaties in gevaar brengen”, zo meldt het Amerikaanse leger.
Nu viel uit de beelden van de beschieting op te maken dat de veiligheid van de Amerikanen of operaties bij dit incident in niet het geding waren. Integendeel, op luchtig toon verhaalde de Apachebemanning van het neerknallen van mensen.
Het leger heeft inmiddels onderzocht en gecvoncludeerd dat de Apachebemanning niets te verwijten viel.
Het lijkt mij dat die jonge Amerikaanse soldaat een zeer moeilijke tijd tegemoet gaat…

zie ook http://gremberghe.wordpress.com/2010/04/06/spel/

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in GINDER; Nationale en internationale zaken. Bookmark de permalink.