Verslaglegging

De lokale politiek wordt door steeds minder schrijvende journalisten gevolgd. Het aantal raadsvergaderingen waar vrijwel nooit een meer een journalist komt, neemt toe. Een kwart van de gemeenten zag de laatste vijf jaar een afname. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw onder 156 raadsgriffiers.
De dertien Zeeuwse gemeenten blijken nog regelmatig journalisten op visite te krijgen. Volgens Trouw zou 98 procent van de raadsvergadering in Zeeland nog door een PZC-scribent worden bezocht. Adjunct-hoofdredacteur Arie Leen Kroon, zelf nimmer in het veld aanwezig, durft daar zelfs het volgende over te melden . Het verbaast hem niet dat Zeeland bovenaan staat in het onderzoek. „We hebben goed contact met gemeenten. Zelfs zo goed dat ze hun agenda aanpassen op de deadline van de krant.”
Hij noemt het bezoek aan de vergadering ’het laatste om op te korten’. „Het gaat steeds vaker over bezuinigingen. De gevolgen daarvan worden voor onze lezers heel merkbaar.”
Gemeenten die de agenda van de vergadering aanpassen aan de zaktijd van de krant. Ga nou toch weg Kroon, de meeste verslagen van commissie en raden verschijnen door die extreem vroege sluitingstijden – dat heb je als een krant in Best gedrukt moet worden tussen al die andere Wegenerhalfjes in – pas twee dagen na dato in de kolommen van de krant. Op de avond van handelen zelve wordt er met enig geluk nog een berichtje op de website geplaatst.
Dat er meer verslaggevers de vergaderingen bezoeken heeft een organisatorische reden. De ene zit daar voor een snelle brok op de website of nog een snel berichtje voor het sluiten, de ander zit de vergadering uit om in een later stadium te kunnen berichten.
Over de wijze waarop de PZC omgaat met raads-en commissiewerk wordt evenzeer in Zeeland geklaagd als elders. Vanwege het schrijnend gebrek aan ruimte in de halfformaat is er amper nog plek voor wat er in de gemeenten speelt. Van verdieping is amper nog – een enkele uitzondering daargelaten – sprake.
Het grote geluk van de PZC is het ontbreken van enige concurrentie. De Staatsomroep Zeeland is meer bezig met de zoektocht naar een nieuw onderkomen, subsidies en reclamegelden dan met verslaggeving en da’s mooi meegenomen. Maar als lokale bladen, zoals dat van Aad van der Wouden op Schouwen Duiveland serieus werk maken van hun journalistieke taak, dan komt het Zeeuwse Halfformaat al in de problemen. Als straks ook de Zeeuwse Mediagroep in oprichting gaat waarmaken wat ze belooft, dan de pijn bij de PZC nog wel eens wat groter worden.
En Kroon mag dan wel stellen dat het bezoek aan de vergadering het laatste is om op te bezuinigen, zijn chef-uit, de verantwoordelijke voor de uiteindelijke dagproductie denkt daar wezenlijk anders over. Die riep jaren terug al, “Äch, die bestuursvergaderingen, dat interesseert toch niemand…”

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , . Bookmark de permalink.