JP, een gewone mens

Zou Willem Staat, de heer van Nieuw- en Sint Joosland, vermaard kolombeheerder van het Zeeuws halfformaat, net als vele andere Zeeuwen, wel weten dat Jan Peter Balkenende een gewoon mens is. Goed, hij kan wat stuntelig overkomen, hij mag af en toe wat moeilijk praten, maar hij is gewoon een mens. En wat mij betreft verdient hij het niet om halverwege een verkiezingscampagne door zijn eigen achterban in de steek te worden gelaten. Als Ank Bijleveld, vrijwilligster van de Stichting School- en Volksfeesten te Goor, zich nu al geroepen voelt om Jan Peter op te volgen, dat ze er klaar voor is, dan gaat mij dat veel en veel te ver.
Of die rattige Maxime, de meester in het back-stabben, die zou ook al klaar staan of het stokje over te nemen van zijn gewonde frontrunner. Hoee, ik moet er niet aan denken…die gladjanus aan het bewind.
Nee, wat ik al eerder zei, laat die Koppejan nu maar eens een campagne a la Zeeland Blijft (en Limburg en Groningen en Overijssel).
Balkie blijft, Jan Peter doet het beter…Noem het maar wat.
Wat is het alternatief? Tob Cohen, Mark Trutte (de man van de makelaars en bankiers), Slisje Halsema die ons land wil vergroenen, veiligmeester Pechtold, die onze natie in de ramsj zal storten of Emile, de enige Maoïst met stropdas of die vermeende witte neger uit Venlo…
Nee, Jan Peter houzee, het manneke van Kapelle.
De christelijke middenman, die weet wat we willen.
Die net zoals Vader Staat ervan houdt om op vakantie te gaan op Malta. Die gewoon met vrouwlief en dochter daar rond kan hangen in de huizen van de tempeliers, die met die oude bussen over het eiland kan rossen en ’s avonds aan het zwembad van het Westin Dragonara Resort (“vijf sterren, maar toch betaalbaar”) de zon in zee ziet zakken.
Vandaagvanavond spoed ik me naar Sluuskille, om tijdens een CDA-bijeenkomst vrouw Bijleveld samen met CDA-Zeelandvoorman Wybe de Graaf de les te lezen. Het zou mij niet verbazen als wij Zeeuwen in gezamenlijkheid voor 3 juni Jan Peter weer op het schild hijsen en de matig verlopen campagne voor het Haagse pluche weer nieuw leven inblazen.
In Sluiskil wordt geschiedenis geschreven.
Of misschien…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags . Bookmark de permalink.