Groene dromen

Zeeland moet vooral doorgaan met het biopark-verhaal in de Kanaalzone.
De biobased economie gaat ons Zeeuwen in de toekomst gouden bergen opleveren en wat, ons milieu is er ook nog ’s mee gediend.
De Sociaal Economische Raad van Zeeland geeft het provinciebestuur een aardig steuntje in de rug. En bijna hardop wordt er tegen gedeputeerde Wiersma van Economische Zaken gezegd “Ga zo door..”
Nou kan het zijn dat de Zeeuwse SER bestaat uit volledige nitwitten, maar dat geloof ik niet.
Het kan ook zijn dat ze hun advies gebaseerd hebben op gedateerd info-materiaal, dat is goed mogelijk.
Maar het kan ook zijn dat de raad buitengewoon slecht is geïnformeerd en zelf amper moeite gedaan heeft om eens uit te zoeken hoe het er met al die mooie projecten in het kader van het Biopark-Europa verhaal (Terneuzen en Gent) voorstaat.
Had de raad dat laatste namelijk wel gedaan, dan had men vernomen dat tot op heden er sprake is de realisatie van eenderde deel van de geplande glastuinbouw in de Kanaalzone en dat die bedrijven een moeizaam begin hebben gemaakt en dat het WarmCo-project het voor deze ondernemers aanterkkelijk maakt om in Zeeuws-Vlaanderen te ondernemen, omdat ze gebruik kunnen maken van goedkope energie, gassen en water die Yara afscheidt als reststoffen.
Van al die prachtige initiatieven die sinds 2007 zijn gelanceerd zijn is na de lancering of niets meer vernomen of men is failliet gegaan. Nedalco vluchtte naar Engeland, Dow deed niet mee, Cargill ook niet, Spaanse en Britse biofuelfabrieken werden nimmer gebouwd en Rosendaal Energy ging helaas over de kop.
Nee, maar de raad vindt het wel fantastisch dat er nu een proeffabriek voor biobasedtoepassingen in gebruik is genomen. Jaja, de proeffabriek van professor Soethaert. Een oude brandweerkazerne waar de stad Gent mee in de maag zat en die nu gebruikt kan worden als laboratorium (inclusief) voor de prof die het project trekt. Stad Gent blij, de universiteit blij en Soethaert blij, maar wat dit aan nieuwe economische activiteiten zal opleveren, dat zal mij benieuwen.
Ik begrijp niet dat overheden en standsorganisatie zo positief over het Bioparkproject kunnen zijn, terwijl vrijwel alles mislukt of mislukt is. Komt nog bij dat het tij aan het keren is. Door de crisis is groene energie geen item meer. Not done. Lees de Volkskrant hedenvandage en verneem hoe Willem Vermeend en Jacqueline Cramer de groene dromen vooralsnog tot nachtmerries verklaren.
Hier in Zeeland durft men dit niet.
Neemt een SER Zeeland alles voor zoete koek en produceert een advies waar gedeputeerde Wiersma wel blij om kan zijn.
Ja, allicht…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.