Debat

Een debat is een discussievorm waarbij het de bedoeling is een stelling te verdedigen of juist te bestrijden. Kenmerkende elementen van het debat zijn: de stelling, het bestaan van een voor- en tegenstander van die stelling, een vooraf vastgesteld spreekregime (waarin zaken als spreekvolgorde, spreektijden en dergelijke worden vastgelegd) en een derde, beoogd onafhankelijke partij die beslist wie het betreffende debat gewonnen heeft. Die derde partij kan een professionele jury zijn of een publieksjury. Dat zegt Wikipedia over een debat.

Op RTL4 was het premierdebat (al helemaal een merkwaardige benaming, omdat er in Nederland nog nimmer een minister-president door het stemvee gekozen is) hedenavond een droeve vertoning die weinig met het verdedigen van stellingen, het aandragen van argumenten en welbespraaktheid te maken had. Oud-CDA-campagneleider Frits Wester deed voortdurend de door hem uitgevonden Brinkmanshuffle en liet het gebral bij tijd en wijle oplopen tot een botsen van zinloze woorden. Fatsoen moet je doen roepen de vier politieke rakkers met regelmaat, maar alleen Cohen gedroeg zich voor de buis – ondanks aanvallen van vele kanten – fatsoenlijk. Het weglopen van Wilders had de discussielieder natuurlijk nooit voor het oog van de wereld mogen toestaan, maar ja, wie zit ermee.

En dan de jury, nou ja, waarom Patricia Paay niet uitgenodigd denk ik dan. Of Gordon of wie dan ook van de Idols en x-factorbrigadisten. Rutte mocht zich na afloop van het kiezerspanel thuis de winnaar noemen, Cohen eindigde verrassend op twee en Wilders en Balkenende eindigden tesaam op drie.

Rutte winnaar van wat. Van een debat waar hij de litanie van het nieuwe neo-liberalisme mocht verkondigen, terwijl het laatste neo-liberale tijdperk de westerse land zowat failliet hebben gemaakt. Als de VVD deze verkiezingen wint gaat er jaren een zeer gure wind door dit land waaien, dat voorspel ik U. Moet je dan op een weifelende club als de immer twijfelende PvdA gaan stemmen. Een partij die (inclusief de leider) best wel wat wil, maar nog steeds niet precies weet wat of op de gematigde christenen van Balkenende, die alles zo goed denken te weten dat het niet meer te vertrouwen valt. Dat de PVV in de persoon van Wilders aan dit debat – of wat er voor doorgaat – mee mocht doen is sowieso een beetje vreemd, want vaststaat dat deze man nooit geen premier wordt zolang hij meerdere partijen nodig heeft om een coalitie te smeden. Geert  kan praten over de dure buitenlanders, de veiligheid en handen aan het bed, maar daarmee houdt het ook wel op. Zijn programmapunten zijn geroofd bij andere clubs en wel van uiterst links tot uiterst rechts.

Veel mensen zullen na deze RTL-show op primetime (“We zijn terug na de reclame.”) denken van mij zullen ze niet hebben. Of  “Op die klojo’s ga ik niet stemmen”. Op zich begrijpelijk, maar omwille van de bestuurbaarheid van dit mooie land niet zo gewenst. Ga zelf eens op zoek, in krant of op internet, er zijn nog tal van andere partijen die mogelijk uw belangen  of wensen kunnen of willen behartigen. Over het hele spectrum. 

Wellicht

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

3 reacties op Debat

  1. Duerinck schreef:

    Helemaal mee eens vond het trouwens erg vreemd dat Cohen 2e geworden is? de stemming kan echt niet kloppen?? vond zijn ontreden erg zwak nl!
    M v g JD

  2. Pingback: PartijPolitiekNieuws.nl

  3. Cynni schreef:

    Helemaal mee eens! Ook ik zat me dood te ergeren aan het debat. Ik vond het zelf moeilijk te volgen en dan heb ik me toch redelijk verdiept in politiek Nederland. Hierdoor trek je geen nieuwe kiezers. Het jaagt eerder mensen weg. Want dit versterkt het al bestaande beeld dat mensen hebben over de politiek. Onbegrijpelijk en ongrijpbaar.

Reacties zijn gesloten.