Compensatie

Na het verdwijnen van de veren in 2003 heeft de provincie Zeeland de gemeenten Hulst en Sluis de belofte gedaan voor nieuwe economische trekkers te zullen zorgen ter compensatie van het verlies aan werkgelegenheid door het opdoeken van de overzetveren. In Oost-Zeeuws-Vlaanderen werd – op instignatie van bouwondernemer Jos Goossen – het plan Kloosterzande aan Zee gelanceerd. Een jachthaven in Perkpolder, een kanaaltje met daaraangelegen een nieuwbouwwijk met deels permanente, deels recreatieve woningen. In West-Zeeuws-Vlaanderen werd -gekoppeld aan het Zwakke Schakelsproject van Rijkswaterstaat – het plan Waterdunen de wereld ingeslingerd. Ook in dit geval ging het om een combinatie van nieuwe natuur en recreatie. Kloosterzande aan Zee verwerd binnen een mum van tijd tot het plan Perkpolder (nieuwe natuur, jachthaven, golfterrein en woningen).
Hoe het precies heeft kunnen gebeuren dat deze economische revivalprojecten het karakter van natuurcompensatieproject is mij nog steeds niet geheel duidelijk. Wel is duidelijk geworden dat dit verschil in karakterisering het maatschappelijk draagvlak voor deze project dag na dag is afgenomen.
En dat proces – draagvlakverlies – is nog lang niet ten einde.
De Vriendenclub “Waterdunen Nee” ziet het ledental de laatste dagen lekker groeien en ook in Oost-Zeeuws-Vlaanderen neemt het draagvlak voor het plan Perkpolder zienderogen af. Ook politiek draagvlakverlies doemt nu in het oosten op. Is in Sluis pakweg de helft van de raad tegen Waterdunen, in Hulst was tot voor kort een meerderheid voor het plan Perkpolder, maar na de laatste commissievergaderingen lijkt ook dat niet meer het geval te zijn.
De koppeling van Waterdunen en Perkpolder aan de natuurcompensatiemaatregelen voor de Westerscheldeverdieping is het stomste wat de overheden in het hoofd hebben gehaald. Ik weet zeker, had Waterdunen bestaan uit een nieuw krekengebied achter de kust met zoet water, dan hadden de bulldozers nu al door het terrein gebulderd. De keuze voor zout, voor ontpoldering dus, heeft de haalbaarheid van de projecten bijkans de das omgedaan. Nu doorgaan op de ingeslagen weg leidt alleen maar tot meer verzet, meer weerstand.
En ik vrees dat die weg gevolgd zal worden. Temeer, omdat een van de plannen, Waterdunen in dit geval, ressorteert onder de Crisis-en Herstelwet en een van de 40 landelijke projecten is die versneld zal worden uitgevoerd.
Nog even los van voor-of tegenstanders; een ding staat vast: de regievoering over deze “economische herstelplannen” is tot nu toe erg slecht geweest. En ja, als de geest uit de fles is….

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.

2 reacties op Compensatie

 1. Marc Rijk schreef:

  Inzake waterdunen is het inderdaad van de zotte om zomaar een paar honderd hectare landbouwgrond onder zout water te zetten, en dat gebied dan tevens voor een groot gedeelte ontoegankelijk te maken

  • Tom schreef:

   Beste Marc,

   Al die tegenstanders van deze economische revivalprojecten menen altijd maar ook voor iemand anders te mogen spreken. U beweert dat dhr. Gremberghe tegen Waterdunen, of Plan Perkpolder is, maar ik kan dat niet opmaken uit deze objectieve bijdrage. Het geeft aan hoe u en uw mede-tegenstanders zichzelf hebben gehersenspoeld.
   In uw directe omgeving zal het ongetwijfeld anders zijn, maar geloof me, een handje vol Zeeuws-Vlamingen is voor deze projecten, een handje vol is tegen (en maken heel veel lawaai) en een groot gedeelte kan er absoluut niet wakker van liggen.

   Maar ik ben het met u eens, weg met seizoensverlengende projecten die ons in de schoot worden geworpen. Laat ze hun 100 miljoen maar ergens anders investeren. Laten we lekker aan de west Zeeuws-Vlaamse kust wat stacaravannetjes zetten, een weitje voor wat tentjes en we gooien alleen de boel open in de bouwvak. Dan komt alles goed!

   Welterusten…

Reacties zijn gesloten.