CDA Blijft

Onder het kopje Zeeland Blijft heb ik eerder via deze site mijn ongenoegen kenbaar gemaakt aan de CDA-campagnestunt om de provincialen -in Zeeland – aan zich te binden. Speelt in Zeeland Ad Koppejan de rol van dirigent der actie. Elders zijn er anderen, maar het thema is overal hetzelfde. De provinciale entiteit staat onder druk. De provincies dreigen ten onder te gaan. D66, TON en GroenLinks willen dat.
Nu dacht ik toch dat het laatste kabinet-Balkenende de commissie Kalden zelf opdracht gegeven had om eens te kijken naar het Neerlands bestuursbestel en of daar iets op te bezuinigen viel. De adviseur wil van de waterschappen af, van heel veel gemeenten en van een aantal provincies.
En nu werpt het CDA zich op als grote hoeder van het bestel.
Beetje hypocriet, maar alla.
Dus Zeeland blijft en verder “Limburg allein, dao geit niks baove, zo is d’r mer ein!” Ger, Raymond, Ine én vele anderen dragen deze mooie provincie een warm hart toe. Limburg, een provincie om trots op te zijn. Van abrikozevlaai tot en met zoervleis en van het Drielandenpunt tot aan de Mookerhei. Tal van dialecten, een b(l)oeiend verenigingsleven waaronder vele schutterijen en harmonieën, een Bourgondische instelling: dit is slechts een kleine greep uit de vele typisch Limburgse kenmerken. Echter, de provincie Limburg dreigt te worden afgeschaft! Niet door Limburgers, maar door niet-Limburgers! Domme daadkracht die de afstand tussen bestuur en inwoners vergroot én géén probleem verkleint. Dit laten we absoluut niet gebeuren. Teken daarom deze petitie tegen opheffing van de provincie Limburg. Met deze actie laten we aan de tegenstanders zien: “Limburg mòt blieve!”
En daar blijft het niet bij, nee…
Groningen blijft. Dat lijkt vanzelfsprekend. Maar er zijn in Den Haag partijen die pleiten voor minder of zelfs helemaal geen provincies (TON). D66, SGP en GroenLinks willen provincies samenvoegen. Dat zou kunnen betekenen dat de provincie Groningen verdwijnt.
Ik vind dat je daarmee de identiteit, de cultuur en het bestuur van Groningen te kort doet. Iedereen in Den Haag moet het weten: handen af van onze provincie! Teken de petitie voor het voortbestaan van de Provincie Groningen en vraag ook andere Groningers dit te doen.
Lieve lezers, laat dit soort acties toch links of voor mijn part rechts liggen.
Het is verkiezingsretoriek en niet eens goed doordacht…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.