Stembiljetverbranding

Heeft U enig idee hoe er over Zeeland gedacht wordt buiten Zeeland? Ik inmiddels wel. Over Zeeland wordt niet gedacht, over Zeeland wordt niet gesproken, Zeeland bestaat eigenlijk niet. Niet binnen de verschillende landelijke politieke partijen, niet binnen grote overheidsorganen of standsorganisaties en niet op de ministeries van grote en kleine zaken.
Zeeland is het eilandenrijk met een vergelijkbare status als de overzeese gebiedsdelen. Er komt af en toe wat ruis vandaan en verder ziltsch… O ja en over JP. Balkenende, ook een Zeeuw, wordt nogal wat gemekkerd, maar of we daarmee geholpen zijn, nee.
Kun je nog beter uit een krimpgebied als Limburg of Groningen komen. Dan heb je bijvoorbeeld met de komende parlementsverkiezingen nog de mogelijkheid om iemand uit de eigen regio naar de Tweede Kamer te stemmen. In Zeeland is er hoegenaamd geen keus. Goed er staan wat lieden op landelijke lijsten, maar die zullen voldoende stemmen te kort komen om niet in de kamer terecht te komen. Alleen Ad Koppejan maakt nog een goede kans en hoewel de man -met veel gedreutel en gedraai – getracht heeft iets voor onze contreien te betekenen zie ik ‘m toch als iemand die een deel van Zeeland (zelfs al is het bezit van een Belg) heeft weten te verkwanselen. Ik ga dan ook niet stemmen op vriend Koppejan. En ook niet op die mensen die als vulling gebruikt zijn om landelijke lijsten gevuld te krijgen. Om het geheel in Wilderiaanse termen te stellen, je maakt meer kans als allochtoon om in het parlement te komen dan als rasechte Zeeuw al dan niet met boer(en)ka(p).
De Zeeuwen kunnen schier onmogelijk een stem uitbrengen op een volksvertegenwoordiger uit eigen streek. Da’s geen ware democratie meer. En dan kan er wel geleuterd worden over algemeen belang en
grotere gehele. Het volk uit de zilte hoek kiest zo niet; dat wil eigen kandidaten zelfs al zijn het Lockefeers, Luijbens of Dujarduyns.
Zo niet, dan heeft de stembusgang weinig zin.
Ik blijf 9 juni dan ook thuis.
Nou, nee, wellicht organiseer ik een stembiljetverbranding…
Zou dat mogen voor een stemlokaal?

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken. Bookmark de permalink.

3 reacties op Stembiljetverbranding

 1. Cees Maas schreef:

  Er wordt in het Vrije Zeeland geen beschreven papier verbrand, Van Grem, zo wanhopig zijn we nog niet 🙂

 2. Joeri schreef:

  Zou het zin hebben om op een partij te stemmen die voor een districtenstelsel is? (als die er zijn, dat zou ik eigenlijk niet zo snel weten)

  • gremberghe schreef:

   Enkele jaren geleden circuleerden er in het Haagse wat plannetjes om de kamerleden voor de helft via landelijke lijsten te laten kiezen en de andere helft via persoonlijke lijsten waarop mensen uit de regio een plek konden krijgen. Ik meen dat het idee van D66 kwam. Er is niets van verworden…

Reacties zijn gesloten.