Zes minnetje

Veertien journalisten in opleiding aan de Fontys Hogeschool in Tilburg hebben onderzocht of regionale media nog warm lopen om te berichten over provinciepolitiek. Dit blijkt allemaal nog wel mee te vallen. Vooral in de noordelijke provincies en Zeeland krijgt het provinciaal bestuur nog vrij veel aandacht. Elders ligt dat beduidend anders. Het middenbestuur wordt in de randstedelijke provincies vrijwel genegeerd in de regionale media.
Bestuurders lijken journalisten de geringe aandacht niet erg kwalijk te nemen, blijkt uit een enquête onder 107 provinciale politici (16,9 procent van 635 benaderde provinciale bestuurders). Gemiddeld waarderen leden van Provinciale en Gedeputeerde Staten de provinciale politieke verslaggeving in hun regio met een 6,1. De hoogste rapportcijfers vallen in Friesland (7,3) en Groningen (7,1). Het laagste cijfer, voor de provincie Utrecht, is nog steeds een minimale voldoende (5,6).
De ‘rapportcijfers’ per provincie:
1. Groningen: 7,33
2. Friesland: 7,10
3. Noord-Holland: 6,89
4. Zuid-Holland: 6,29
5. Gelderland: 6,13
6. Limburg: 6,11
7. Noord-Brabant: 6,10
8. Overijssel: 5,90
9. Drenthe: 5,80
10. Zeeland: 5,78
11. Flevoland: 5,71
12. Utrecht: 5,63
Met een tiende plaats en net geen 5,8 voor Zeeland is de journalistieke beoordeling van de middenbestuurders toch aan de lage kant. En dat is toch opvallend, omdat Omroep Zeeland en de Provinciale Staatscourant toch nog altijd bovenmatig veel aandacht besteden aan het werk uit de Abdij. Zou provinciale mediabons Harry van Waveren dan zo ontevreden zijn over het Zeeuwse journaille. Of zou het komen dat er vandaagdedag zoveel van die zuinige mondjes in het abdijcomplex rondlopen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.