Uitingen

De Kieswet geeft politieke partijen de ruimte om in de buurt van stembureau propagandistisch uitingen te proclameren, mits dit de kiezer niet zou beïnvloeden. Het is dus feitelijk niet verboden om bij de stembureaus op de dag van de verkiezingen affiches te hangen of zelfs nog folders uit te delen. Met het mits-verhaal valt juridisch-technisch weinig te verhapstukken. Geen kiezer zal zeggen dat-ie door een folder op pamfletje op andere gedachten is gebracht.
Toch houden de meeste partijen zich aan de stilzwijgende afspraak om nabij stemlokalen geen campagne-uitingen te plaatsen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. In Hulst zette Groot-Hontenisse (voor heeeeeel Hulst) pontificaal een met affiches beplakte kampeerbus voor de ingang van het stembureau in gemeenschapscentrum Den Dullaert. De Christen-democraten uit de Reynaertstad konden niet achterblijven en plaatsen er nog een groen-beplakte caravan naast.
En burgemeester Mulder van Hulst nam geen maatregelen tegen de vrij-kampeerders.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.