Tunnelvisie (herzien)

Een bericht zaterdag in de provinciale. Zo eentje dat je snel leest en dan vervolgens vergeet.
“Een bedrijf dat is gespecialiseerd in de verwerking van plastics komt niet in de Zeeuw-Vlaamse Kanaalzone omdat transport door de Westerscheldetunnel te veel kost. Hans van der Hart, directeur van Zeeland Seaports, heeft dit gisteren bevestigd. Zeeland Seaports ziet de onderneming – waarvan Van der Hart de naam niet wil noemen – het liefst naar de Kanaalzone komen, naar het Biopark dat in de Koegorspolder bij Terneuzen is gepland. Maar de onderneming wil dat niet, omdat het dan door de tunneltol op jaarbasis 100.000 euro extra aan transportkosten kwijt zou zijn. De onderneming overweegt nu zich in Vlissingen-Oost te vestigen.”

De laatste regel van het bericht geloof ik al helemaal niet. Dat bedrijf komt er helemaal niet. En dat dan vervolgens de naam van het bedrijf niet genoemd wordt, maakt het onmogelijk om het gestelde zondermeer te verifiëren.

Ik wil langs deze weg wel een aantal namen noemen van bedrijven die naar de Kanaalzone zouden komen en die er vooralsnog ook nog niet zijn gekomen. Alpha Calcit bijvoorbeeld, de marmerverwerker, die in 2007 al op de Axelse Vlakte zou komen. Biofueling bijvoorbeeld, de Spaanse biodieselproducent die op de Mosselbanken een fabriek zou bouwen (te beginnen in 2007), Österströms, het Zweeds logistiek bedrijf, dat in 2008 naar de Kanaalzone zou komen met een logitsiek centrum en niet te vergeten de Brits/Belgische ESV Group, die 85 miljoen zou steken in de Terneuzen Tank Terminal op de Vlakte, nee zelfs de aangekondigde verhuizng van de Feijter Groep van Biervliet naar de Axelse Vlakte laat nog steeds op zich wachten. Wellicht komt dat allemaal door die vermaledijde tunnel. Over een tunnelvisie gesproken. Kom nou toch meneer Van der Hart…

Enkele weken nadat dit blog verscheen maakte Van der Hart bekend dat Alpha Calcit nog dit voorjaar een bouwvergunning aanvragen zal voor de nieuwe vestiging van de kalkverwerker op de Axelse Vlakte. Het Duitse bedrijf neemt drie hectare grond af. Ik ben benieuwd.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.