Sloopfonds

De gezamenlijke NVM-makelaars denken met de oprichting van een sloopfonds de verschijnselen van krimp te kunnen beteugelen. Dat fonds zou dienen om de sloop van kwalitatief slechte en scheir onverkoopbare woningen uit te kunnen bekostigen. Verder pleiten de makelaars in een nota voor een vrije tweede woningenbeleid onder het mooto, beter half de tijd bewoond dan helemaal niet.
De makelaars willen wat. Prachtig eigenlijk. De markt ligt op zijn gat en de heren gaan nu vertellen wat er gebeuren moet. Na jarenlang de prijzen – ook voor kwalitatief mindere woningen – te hebben opgedreven, de zakken te hebben gevuld in tijden van voorspoed, moeten overheden geld in een fonds kieperen om problemen op te lossen die zij mede hebben veroorzaakt. Hadden de prijzen in de voorspoedige periode dichter bij de reeele marktwaarde gebleven, dan hadden jongeren wellicht nog de moeite willen nemen om deze huizen op te knappen, te moderniseren en dan had de huidige leegstand beduidend minder geweest.
Ik ben dan ook tegen een fonds ten faveure van makelaars en projectontwikkelaars. Beter zou het zijn dat er een regionaal fonds voor woningverbetering zou komen. Geef mensen die een oudere -leegtstaande -woning willen opknappen financiele tegemoetkomingen in de vorm van verbouwsubsidies of microkredieten tegen een nog lagere rente. Gooi er -zoals vroeger in Hontenisse – tuinpremies tegenaan. En makelaars maak de prijsverschillen met andere regio’s voor onroerendgoed wat mij betreft nog wat groter, zodat het nog aanlokkeler wordt om vanuit andere regio’s naar hier te verhuizen.
En overheden; zorg voor werk, schop ze bij Zeeland Seaports eens echt wakker, trek er op uit, ga werven, zorg dat de vestigingsfactoren voor nieuwe bedrijvigheid in Zeeuws-Vlaandetren wat aantrekkelijker worden, verkoop onze streek niet als de rand van Nederland, maar Goddomme als het centrum van Europa.
En krimp, krimp is geen fenomeen van nu, daar is Zeeuws-Vlaanderen al vaker mee geconfronteerd. Het is een normaal demografisch verschijnsel waarmee overwogen, maar zeker niet krampachtig moet worden omgegaan.
En nog eens wat, waren gemeenten in de regio de voorbije maanden positief ingegaan op verzoeken van het Centraal Orgaan Asielzoekers, het COA, dan was er in heel Zeeuws-Vlaanderen voor jaren geen sprake geweest van krimp. Maar ja, ik weet dat met dat verzoek wel zeer krampachtig is omgegaan.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.