Recessie

Grootwerkgever Dow Terneuzen vierde vrijdag bij de ingebruikname van het Business Process Services Centrum een feestje. Met het centrum, waar eind dit jaar 200 mensen zullen werken, heeft – zo werd gezegd – Dow echt iets nieuws neergezet voor de versterking van de regio. Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen herhaalde het door Dow voorgekauwde zinnetje ook nog maar ’s in een reactie in de krant. de facto is de regio met het hele centrum weinig vooruitgeholpen. Dow zorgde er per slot van rekening zelf voor dat alle administratieve en ondersteunende functies bij het chemiebedrijf werden geschrapt. De vestiging in Edegem werd jaren terug al in het kader van deze operatie gesloten en recentelijk gingen in Terneuzen de laatste ondersteunende functies verloren. Per saldo ging het om enkele honderden jobs.
Dat er eind dit jaar tweehonderd mensen in het BPSC kunnen werken is met het oog op de steeds verder oplopende werkloosheid in Zeeland (zo’n 8800 mensen staan economisch buitenspel, dat is meer dan het totaalinwonertal van Kapelle of Axel) meegenomen, maar ik vind het jammer dat de media of Dow zelf geen gewag maken van het feit dat deze nieuwe banen niet onder de Dow-vlag ressorteren en dat de mensen die er werken of komen te werken genmiddeld vijftien procent minder loon krijgen dan toen zij nog als Dow-employees betaald werden.
Bedrijf en bestuurders creeëren weer eens een hoerastemming op een moment dat een zachte vloek beter op zijn plaats is.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.