Piet Hamelink

Martin Stouten uit Zaamslag trekt dit jaar de kar van de Staatkundig Gereformeerden in groot-Terneuzen. Het zittende raadslid Jerry Pladdet uit Hoek fungeert als tweede man en Pi(e)t Hamelink uit Zaamslag houdt er na twintig jaar in gemeenteraad (en provinciale staten) te hebben gezeten mee op. Hamelink vindt het welletjes geweest.

De SGP verliest met zijn vertrek het gezicht van de partij Een vriendelijk gezicht zelfs en dat is binnen de gereformeerde kieskringen toch bijzonder. Piet Hamelink was en is een aimabel mens. Altijd in voor een praatje, belangstellend en nooit confronterend. Ook iemand die altijd open stond voor anderdenkenden.

 Bij de vorige raadsperiode maakte de SGP nog deel uit van het dagelijks bestuur van de gemeente. In 2006 moest Hamelink zijn wethouderspost opgeven nadat de fractie TOP/Gemeentebelangen toetrad tot het college van burgemeester en wethouders. Ik weet dat verschillende politieke opponenten daar moeite mee hebben gehad, omdat niet zozeer de SGP, maar Piet – de persoon – gepasseerd werd.  Piet Hamelink nam echter zijn zetel in de raad in en deed wat-ie altijd al gedaan had constructief meebesturen aan en in de gemeente Terneuzen. Was er een vergadering, dan viel-ie altijd niet op het nippertje binnen en stoof op zijn (stoel) doel af als de fameuze keeper van weleer. Onderwijl excuses uitend dat- ie weer ’s niet op tijd was.

Als wethouder kan Hamelink moeilijk een stempel drukken op het beleid, dat in sterke mate bepaald werd door de grote jongens in Terneuzen, het CDA en PvdA en aangezien de SGP eerder tegen het CDA aanschurkt dan tegen de vermaledijde socialisten was het op zich niet zo vreemd dat toen de PvdA als winnaar uit de laatste verkiezingsronde rolde de grootste partij op zoek ging naar een andere, beter passende coalitiepartner.

De SGP verliest een kopstuk, maar dat zal electoraal weinig effect hebben. Sinds jaar en dag slepen de staatkundigen in Terneuzen een paar zetels in de wacht bij elke stembusgang. Dat zal nu ook wel het geval zijn.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.