Jo Baart

De oud-wethouder van de Terneuzense Onafhankelijke Partij (TOP), Jo Baart, gaat met een mager eigen lijstje de gemeenteraadsverkiezingen in. Jo stapte begin december uit de partij die hij zelf mee had helpen oprichten uit onvrede over de plaats die de inmiddels met Gemeentebelangen Kanaalzone gefuseerde lokale partij hem had toebedeeld op de kandidatenlijst. Baart bleef steken op een vijftiende plek. En dat deed de voormalige autoverkoper uit Terneuzen pijn, omdat hij vond dat hij als loyale partijgenoot zijn werk als raadslid naar behoren had verricht. Anderen dachten daar iets anders over.

Of Jo het redden zal is de vraag. De samenstelling en registratie van zijn eigen lijst kostte al behoorlijk wat moeite. Ook op propagandistisch gebied ligt de kleine lijst kilometers achter op de rest. Baart beschikt niet eens over een eigen website, terwijl zijn oude partij zich op verrassende, zelfs gewaagde wijze presenteert. Zo stond er in het Zeeuws-Vlaams Advertentieblad deze week een paginagrote puzzle van TOP afgedrukt. Invullers konden -als ze de slogan juist hadden – er zelfs geldprijzen mee verdienen en dat is toch op het randje, maar ja een partij die de voormalige  communicator van Checkpoint inhuurt en op de kieslijst plaatst durft en gaat tot aan de rand. TOP/Gemeentebelangen heeft weer een beetje het bravour terug waarmee ze in 1997/1998 onder leiding van de Terneuzense groot-animator Ariël Meeusen begonnen. De stuwende motor was overigens snel uitgeronkt, hij werd uit de partij geknikkerd.

In 1998 rolde TOP de gemeenteraad binnen met vier zetels. Burgemeester Ron Barbe vond het destijds maar niks, die bende muilenmakers in de raad. Barbé kreeg het nog zwaarder te verduren toen TOP ook nog eens tijdens de college-onderhandelingen een wethouderschap in de wacht wist te slepen. Alleen – en dat zie je vaker bij bewgingen die het slachtoffer worden van een onverwacht succes – een echte kandidaat hadden ze niet. Uiteindelijk werd Jo Baart, een ervaren autoverkoper, naar voren geschoven om het TOP-beleid te gaan verkopen. Het wethouderschap van Jo werd niet wat iedereen er van verwacht had. sterker nog, op een gegeven moment bepaalden andere collegeleden en met name de burgemeester of Jo iets mocht zeggen. Baart geen niet onder de onder curatelestelling gebukt. Hij deed mee met stratenmakers, maakte zijn opwachting bij feesten en evenementen, ging naar bejaarden en liet waar mogelijk -als meneer de wethouder – zijn gezicht zien. De verkiezingen voor de nieuwe gemeente Terneuzen waren voor TOP niet echt een succes. Het zetelaantal halveerde, maar door de fusie met de Sasse Gemeentebelangengroep kon TOP in sterkte gelijkblijven. Als raadslid viel Jo niet op. De laatste keer dat ik ‘m echt met een zaakje zag worstelen was vorig jaar toen hij zich druk maakte over de eentonige riedels van de slechtgeschoolde straatmuzikanten in het ecntrum van Terneuzen. Hij verwoordde toen de ergernis van velen.
Ik vrees dat dit de komende periode er niet meer inzit, maar wie weet, Jo Baart was een goede verkoper in zijn tijd en met wat herwonnen levenskracht zou hij toch nog voor een kleine verrassing kunnen zorgen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Jo Baart

  1. Co van Schaik schreef:

    Ik wens Jo veel succes!!

Reacties zijn gesloten.