Frans de Vries

Frans de Vries kwam de voorbije paar jaar als wethouder van Hulst belast met de pecuniahuishouding redelijk zelfverzekerd over. De laatste weken is zijn houding toch wat veranderd. Hij is minder aanwezig, minder nadrukkelijk, minder overheersend. Die onzekerheid heeft alles te maken met de aankomende stembusgang, met de vrees voor electoraal verlies.
Frans en partner Annelies haalden met hun Progressieve stemvereniging bij de vorige verkiezingen drie zetels binnen. Die drie stoelen bleken genoeg voor een plek in het dagelijks bestuur, maar dat kwam vooral omdat de gangmaker van de PvdA, Paul Weemaes, er alles aan gelegen was om de Hulster christen-democraten buiten spel te zetten. Het gevolg van dit alles was dat oud-CDA-wethouder Ben Pauwels de raad de rug toekeerde en zich ging richten op provinciale staten en Hulst een coalitie kreeg van vijf partijen die ieder een wethouder leverden, waarvan er twee parttime inzetbaar waren. Een echt gelukkige constructie was het niet. Weemaes gaf het zelf toe, toen-ie zelf vertrok. Met het vertrek van Weemaes was het voor Frans de Vries een fluitje van een cent om binnen dat college een hoofdrol voor zichzelf op te eisen.
Hij beschikte over voldoende bagage en politieke ervaring om anderen zijn wil op te leggen. Nu, in de aanloop tot de verkiezingen wordt De Vries dictatoriaal gedrag verweten, maar dat vind ik wat te kort door de bocht. Iedereen zat met De Vries aan tafel en iedereen had zijn mond kunnen opentrekken. Dat Frans dat wat brommerig zou hebben gereageerd was het enige dat men te vrezen had.
Frans de Vries was ooit, toen hij aan de hand van de toen al oude Ben Picavet de raad binnenkwam, een aardige, knappe, intelligente man die de gemeenschap wilde dienen. Na de breuk met Picavet verzuurde De Vries wat. Toen hij later aansluiting vond bij zijn partner Annelies Hegger, die op haar beurt de PvdA verliet, deed dat geen goed aan de politieke verhoudingen in Hulst. De Vries en Hegger gaan er nu prat op dat ze Hulst financieel weer op orde hebben gekregen. Tot ergernis van de andere coalitiepartijen, die menen dat ook zij daaraan hebben meegeholpen.
Ik houd het voorlopig maar op politieke kinnesinne.
Dat neemt echter niet weg dat de partijen in Hulst niet van enthousiasme staan te springen om straks met Progressief Hulst verder te moeten in een nieuw college. Frans doet er misschien goed aan de komende tijd nog eens terug te denken aan hoe hij vroeger was. Het knappe komt wellicht niet terug, het intelligente is niet verdwenen en een beetje aardiger zijn (en blijven) moet toch kunnen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Frans de Vries

 1. Frans de Vries schreef:

  Beste Conny,
  Bedankt voor je beschouwing. Niet alles klopt, maar wel heel veel. Verzuurd ben ik in ieder geval niet; wel misschien overbezorgd geweest (en nog gezien wat nog op ons afkomt) over wat ik in 2006 aantrof, zeker wat betreft de gemeentelijke financien. Natuurlijk hebben we dat in de jaren daarvoor al zien aankomen (en voor gewaarschuwd), maar de werkelijkheid was nog ernstiger.
  Het is geen dankbare rol geweest om steeds op de “financiele” rem te moeten trappen met als doel de zaken financieel weer enigszins op orde te krijgen. Ook een reorganisatie van de organisatie eist zo zijn tol; maar goed, ik ben niet ontevreden met wat bereikt is.
  Ondanks alles is er toch veel gerealiseerd in de afgelopen periode. Kijk maar op de website http://www.progressiefhulst.nl maar dat heb je ongetwijfeld al gedaan.
  Ik heb wel twee prangende vragen aan een deskundige:
  1.Ben ik nu werkelijk al zo lelijk geworden?
  2.Waar heb je in vredesnaam die foto vandaan?
  Hij is uitgesneden uit een foto die ook in mijn prive fotoboek staat en is gemaakt op 15 februari 2005 op mijn kantoor in Terneuzen.
  Ik ben inmiddels zo’n 10 kilo lichter geworden en dan toch lelijker volgens jou??
  Commentaar van Annelies: zij vindt mij steeds knapper worden(?!). Liefde maakt blind zeker?
  Vriendelijke groetjes,
  Frans de Vries

Reacties zijn gesloten.