Overstroming

Omroep Zeeland weer ’s kort door de bocht; Zeeuwen weten niet wat ze moeten doen bij een overstroming!!
Zo blijkt uit een onderzoek van de Technische Universiteit van Twente. Volgens de onderzoekers verlaten de Zeeuwen zich te veel op de overheden. Welnu, mocht er ooit nog een ramp in deze contreien plaatsvinden – ik hoop van harte van niet – dan zullen de Zeeuwen (net zoals de Tukkers, de Friezen, de cajuns en de Haïtianen) absoluut niet wachten totdat overheden hun protocollen in werking zetten. De Zeeuwen weten best, daar is geen onderzoek voor nodig, dat een veilig heenkomen zoeken het slimste is. Ik geloof er geen biet van dat het volk bij calamiteit wacht op een mededeling van een burgemeester of Karla Peijs. Deze week sprak ik met een Oost-Zeeuws-Vlaamse burgemeester over rampenplannen en protocollen en ook hij is van mening dat de mensen zullen handelen om zo snel mogelijk van een onheilsplek weg te komen. “Daar zal geen rampenplan aan te pas komen”, wist de vriendelijke man.
Bij de enige ramp die ik van dichtbij mocht volgen, die met de Herald of Free Enterprise in Zeebrugge, bleken allerhande papieren afspraken, plannen en protocollen geen enkele waarde te hebben. Gouverneur Vanneste van West-Vlaanderen nam op een gegeven moment de coördinatie over en als een meesterlijk dirigent dirigeerde en instrueerde hij de vele honderden hulpverleners, die handelden – niet volgens protocollen – maar instinctief, op het gevoel. Iedereen deed zijn stinkende best om te redden wat er te redden viel, om mensen in nood te helpen. Bij rampen komt het beste in de mens naar boven.

De Zeeuwen weten niet wat ze moeten doen bij een overstroming. Eigenlijk is zo’n zin ridicuul. In een provincie waar miljarden sinds 1953 gestopt zijn in dijken, dammen en waterkeringen. Waar dag in dag uit gewerkt wordt aan het versterken van zwakke schakels in de zeewering en waar elk kind leert zwemmen weten we namelijk duvels goed wat we moeten doen om een overstroming te voorkomen en ik denk dat dat veel belangrijker is dan het hypothetische geleuter van een aantal Twentse onderzoekers.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.