Marnix

Marnix Alphonsus Emma van Maele overleed op 19 september 2000 in Amsterdam. Bijna tien jaar geleden. Hij was aidspatiënt. Marnix, opgegroeid in Westdorpe, werd in 1999 de toegang tot de Verenigde Staten ontzegd, omdat hij leed aan die ziekte en weigerde daarover te liegen tegenover de douane. Het kwam ‘m onmiddellijk op een retourvlucht Amsterdam te staan in plaats van een transit-permissie voor San Francisco, de stad waar zijn vriend woonde. Ongewild werd Marnix destijds wereldnieuws.
Deze week besloot de Amerikaanse overheid de discriminerende maatregel op te schorten. Aidspatiënten kunnen de USA gewoon in en worden niet meer als lepralijders in de Middeleeuwen buiten de poort gehouden. Marnix mag het helaas niet meer meemaken, maar omdat hij toen in het geweer kwam tegen een onrechtvaardige regel verdient hij postuum respect. Een Zeeuws-Vlaming die Amerika tartte.
Meer dan 50 landen blijven overigens aidspatiënten om volksgezondheidsredenen de toegang weigeren.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.