Groene maffiabaas

Weer is een plan dat de regio West-Zeeuws-Vlaanderen economisch naar een hoger plan had kunnen tillen getorpedeerd. Het gaat dan om de bouw van een nieuwe tweede jachthaven in Breskens, oostelijk van het Port Scaldiscomplex.
”Ze willen er gewoon niet aan. Die ene die over economie gaat, die groene maffiabaas, die wil er niet eens over praten”, sneerde initiatiefnemer Lex Verstraeten uit Oostburg maandagavond in Middelburg. De funderingsexpert en watersportman had oostelijk van de Apenrots (een bouwwerk uit zijn koker) enkele honderden nieuwe ligplaatsen willen aanleggen, compleet met een clubhuis en parkeerplaatsen. De bezwaren van bewoners van het Port Scaldiscomplex, die vreesden voor verkeers-en geluidsoverlast, hadden de initiatiefnemers deels ondervangen door het nieuwe watersportcomplex via de zeewering direct aan te sluiten op de rotonde van deN677 en de N675. Ook zouden de parkeerplaatsen verder van het wooncomplex af komen te liggen.

Verstraeten en de zijnen hoeven de slag met de omwonenden echter niet eens verder uit te vechten. Gedeputeerde Wiersma (de groene) en collega Frans Hamelink nemen het plan niet eens in procedure. “We zouden het meest waardevolle natuurgebied in de Westerschelde om zeep helpen wordt er gewoonweg gesteld. Nou”, zegt Verstraeten, “wie ter plekke een beetje bekend is weet dat dat zogenaamde waardevolle schorgebied niet meer is dan anderhalev meter slik die bij laag water – als het een beetje meezit – droog komt te liggen. Als dat zo waardevol is, dan weet ik nog wel wat plekken, maar ja, daar gaat ’t op zich niet om, omdat wij voorgesteld hebben om die strook ruimschoots te compenseren met 15 hectare schor, zoals dat ook al eerder is gebeurd bij het Voorland van Nummer Een. ”

Verstraeten is ziedend op het college van GS omdat aan het compensatieverhaal volledig voorbij wordt gegaan. Komt nog bij dat de nieuwe jachthaven – in Nederland is een schreeuwend gebrek aan ligplaatsen; onderzoeken gaan uit van circa 15.000 – voor de kern Breskens economisch een behoorlijke opsteker had kunnen betekenen. Niet alleen voor het verblijfstoerisme en de horeca, maar ook voor de watersportgerelateerde bedrijvigheid in het dorp, die -als het plan had doorgegaan – investeringen zou plegen op het net nieuw aangelegde bedrijventerrein. “Ook dat gaat dus voorlopig niet door en dan hebben we het over behoorlijk wat nieuwe arbeidsplaatsen, maar goed, de meeuwen hebben voorlopig vrij spel, maar daar kopen we weinig voor.”

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.