Checkpoint

Binnenkort wordt in Middelburg de rechtszaak tegen Maddy Willemsen en zijn Checkpointmedewerkers vervolgd. Het OM wil deze mensen veroordeeld krijgen als een criminele organisatie. De zaak werd in november uitgesteld omdat eerst onderzocht moest worden of het toenmalige gemeentebestuur van Terneuzen (periode 1999-2005) niet integer zou hebben gehandeld. Volgens de verhalen – hard bewijs was er niet – zou er een compromitterende  foto bestaan van oud-burgemeester Ron Barbe samen met Willemsen op de Antillen. Een advocaat en twee journalisten zouden met dat verhaal aan de haal zijn gegaan. Nader onderzoek was nodig volgens justitie.

Nou ja, nader onderzoek volgde. Burgemeester Jan Lonink, beleidsambtenaar Haartsen en een trits andere mensen zijn inmiddels onder ede gehoord. Barbe -die even overwogen heeft om een klacht wegens smaad/laster neer te leggen, maar daar vanaf zag – zal ook nog wel even aan de mouw zijn getrokken. Burgemeester Ron gaat ervan uit dat justitie niet in staat is de bewuste fout te laten zien. Simpelweg, omdat-ie niet bestaat. En als er wel iets getoond wordt, dan moet dat het produkt zijn van een overenthousiaste Photo-shopper. De ophef over het fotoverhaal was voor mij aanleiding om mijn oud-werkgever de volgende mail te sturen:

“Is de PZC een krant zonder collectief geheugen geworden? Raadpleeg de archieven en lees: ,,Het moest anders in Terneuzen. Samen met juridisch medewerker Gerrit Christiaanse dokterde Barbé voor Terneuzen een softdrugsgedoogbeleid uit, dat uiteindelijk met brede steun van de raad, in 1995 werd ingevoerd. Uitgangspunt was dat er twee coffeeshops getolereerd zouden worden en dat voorts alle andere aan drugs gerelateerde uitwassen resoluut zouden worden aangepakt. Het laatste ging Terneuzen prima af. Barbé deelde tientallen binnenstadsverboden uit, joeg dealertjes de stad uit en sloot panden. Politie en justitie steunden dat beleid met woord en daad met de projecten Doubleshot en Houdgreep. De verkoop van wiet en hasj werd gekanaliseerd. Twee ondernemers L. Ouchane en M. Willemsen kregen van Barbé een beschikking om onder voorwaarden in softdrugs te handelen. De eerste ondernemer begon zijn zaak Miami, de andere ging het doen in een tijdelijk pand aan de Westkolkstraat. Dat was nodig, omdat Willemsens oude pand, café de Rijnvaart, moest wijken voor het nieuwe theater dat Terneuzen met steun van Dow ging bouwen. Over de uitkoop van de Rijnvaart doen de wildste geruchten de ronde. Willemsen zou kapitalen voor zijn pand gekregen hebben. Uit geheime stukken van de gemeente blijkt dat het cafeetje 200.000 gulden waard was en dat de ondernemers voor de onteigening en de tijdelijke huisvesting een bedrag van 480.000 gulden heeft gevangen. In contract liet de ondernemer vastleggen dat de uiteindelijk verhuizing van de tijdelijke naar de definitieve locatie (het nieuwe Checkpoint) hoe dan ook moest doorgaan en dat de gemeente bij niet doorgaan drie maal de netto jaarwinst van het bedrijf zou moeten betalen. Terneuzen deed – met een miljoenenclaim in het achterhoofd – dan ook alle moeite om Checkpoint te krijgen op de plek waar het horecapand nu staat. De jarenlange acties van buurtbewoners ten spijt. Checkpoint werd echter pas een echt probleem toen de toeristenstroom jaar aan jaar toenam en rond het etablissement parkeerplaatsen schaars raakten. De ergernis over de toestroom van toeristen groeide. Bij Terneuzenaren, maar klaarblijkelijk ook bij justitie.” pzc 30 mei 2008.
C.v.Gremberghe – 05-11-2009 | 23:28.”
Een beetje tot mijn verrassing volgde kort daarna deze reactie:
“Ik heb tot hier toe maar een goede inhoudelijke reactie gelezen en dat is deze van C. van Gremberghe.
Voor de rest jongens een foto van Barbe in Curacau samen met Mady bestaat niet. Deze verdachtmaking stamt nog uit de tijd dat F. Verbiest een claim tegen Checkpoint indiende om een planschade uitkering te krijgen. Ik snap niet dat met dergelijke roddels een rechtzaak met zo veel maanden kan worden verdaagd. Erger vind ik nog dat dit dan ook op het NOS journaal als een waarheid wordt gebracht, zonder dat deze enig journalistiek onderzoek doen. Ik vraag mij af, of dit gegeven niet achteraf in het nadeel van de eigenaar van Checkpoint zal worden uitgelegd, terwijl hij daar niets mee van doen heeft. Sterker nog ik vraag mij af of een dergelijke verdaging van de zaak het O.M. niet zeer goed uitkomt en zij dit mogelijk hebben gestimuleerd.
Wat wel waar is dar er destijds overleg was met o.a. gemeente politie (Kees van Borstelen en ik zelf namens Checkpoint) waarin van de zijde van de politie werd gesteld dat zij ook wel wisten dat er via de achterdeur meer aanvoer was dan 1/2 kilo die Checkpoint in voorraad mocht hebben op de werkvloer, maar dat het een beetje flaauw zou zijn om te gaan posten aan de achterdeur, als je de voordeur gedoogd. De conclusie die ik hier uit trek is dat het O.M. uit zijn nek lult als ze zich beroepen op een capaciteit probleem waar door zij niet eerder ingrepen. Immers waar ik over praat is 1999/2000.
Verder moet mij nog van het hart dat er op dit moment een burgemeester in Terneuzen is die net doet als of hij de waarheid in pacht heeft en als enige goed weet hoe je als gemeente een softdrugs beleid moet voeren. Feit is dat niet hij de zaken die hij nu internationaal naar buiten draagt heeft uitgedacht, maar dat dat de ideeen zijn van de eigenaar van Checkpoint die hij heeft gejat (pasjessysteem, 3 gram, vervroegde sluitingstijd,
etc………..).
Verder wil ik nog bevestigen dat de enige overeenkomst die er met de gemeente is, deze is de C. v an Gremberghe noemt. Ik weet dit omdat ik deze destijds zelf heb uit onderhandeld met de advocaat van de gemeente, waarna deze door Barbe en Mady is getekend.
Voorlopig laat ik het hier maar bij al is er over deze zaak nog zeer veel te zeggen.
A.A.P. van Himme
Andre van himme – 08-11-2009 | 10:51.”
Of Justitie al bij Van Himme langs is geweest, dat weet ik niet. Wel verslaggevers van AD.
Wordt vervolgd…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken. Bookmark de permalink.