Het kan ook zijn dat ik de Amerikaanse aanpak van Dow ook in de regio Zeeuws-Vlaanderen vroeger niet zo apprecieerde. Dow was overal, in gemeentebesturen, in besturen van instellingen en organisaties, Dow was overal. Bestuurde min of meer Zeeuws-Vlaanderen en was op een gegeven moment feitelijk verantwoordelijk voor de toeristische promotie in de tijd dat Dow-bons Roelof Ruules voorzitter was van het bureau. En terwijl Ruules Zeeuws-Vlaanderen aanprees om zijn prachtige kreken zocht raadslid André Van Himme langs diezelfde kreken naar sporen of liever vaten van illegale stortingen (door vooral Dow) en vond ze ook. En gebeurde er iets op de Dow-terrein dan hield het bedrijf de boot af, waren er bedrijfsgeheimen, was men erg op de hoede. Waren de veiligheidscijfers een jaartje gunstig en draaide het concern goed, dan was iedereen zo open, vriendelijk en voorkomend. Nou ja, dat probeerde men. Alleen manus-van-alles Harry van Tiel, die was altijd blijgemoed.
Nee, dat Dow, dat bedrijf lag me niet.
Maar ja, daar staat tegenover dat zonder Dow Chemical Zeeuws-Vlaanderen echt een boerenkolonie van Walcherse en Belgisch grondbezitters zou zijn gebleven, met enkele fabrieken die gesticht waren in de tijd dat de grens met Belgenland dicht was. Zonder Dow zou het aantal industriële arbeidsplaatsen blijven steken hebben op ettelijke honderden en zou de krimp – waar nu zo over geleuterd wordt – al medio 1965 zijn aangevangen. Maar Dow kwam wel en zou groeien en groeien. Tot in de jaren 90 toen voor het eerst met de operatie Blueprint het mes in de organisatie ging, mondiaal nog wel. Het zou later nog een paar keer gebeuren. Ook in Terneuzen, waar het werknemertal kelderde van ruim 3000 tot hooguit 1800 enkele jaren geleden.
Maar kijk, ook nu keert het tij. De adminstratieve troepen die een tiental jaren terug werden ontslagen, omdat alles beter in India gedaan kon worden, zijn weer terug in Terneuzen en doen – tegen een lagere betaling dat wel – datgeen wat ze vroeger deden in een nieuw servicecentrum bij de Tunnelentree waar alle niet-industriële diensten in gehuisvest zijn, zodat op het huidige Dow terrein ik weet niet hoeveel ruimte beschikbaar is voor industriële activiteiten.
En voorwaar het lijkt er op dat Dow Terneuzen grote kans maakt een nieuwe groeistuip door te maken. De voorbije week waren James Fitterling, de nieuwe ceo van Dow en vertrekkend topman Andrew Liveris in Nederland om kennis te maken en afscheid te nemen van medewerkers. Ze gingen ook langs bij premier Rutte en verkondigden de blijde boodschap dat Dow zou gaan investeren. De vraag is alleen, zo wist Fitterling FD te vertellen, of het om miljoenen of miljarden gaat. De Nederlandse vestiging van het grote chemische concern DowDuPont, Dow Benelux in Terneuzen, maakt grote kans , zei hij, op de bouw van een plasticfabriek. Het zou een investering betekenen van minstens een paar honderd miljoen euro.
En dat is goed nieuws.
Zelfs al betreft het Dow.