De shinkansen van George Allaert

De Vlaamse politieke partij Open VLD (liberalen) pleit voor het inzetten van waterstoftreinen om passagiers te vervoeren in het Gentse havengebied. Uiteindelijk zou, zo denken ze – er zelfs worden gemikt op een internationale trein, door het spoor door te trekken naar Terneuzen. Experts staan open voor het idee, meldt De Morgen.

Het lijkt een aardig bericht dat PZC en De Morgen in gezamenlijkheid brengen, maar gaan we na wie die experts zijn, dan stuitten we op de naam van professor Georges Allaert van het Instituut voor Duurzame Mobiliteit van de UGent. Ja, hij bestaat nog, de fantast die Terneuzen na de opening van de Westerscheldetunnel een periode van enorme welvaart toedichtte, achtduizend inwoners er bij liet krijgen en midden-Zeeuws-Vlaanderen een enorme vlucht deed maken.

Deze man maakt zich nu sterk voor de waterstoftrein ,,Ik geloof dat de waterstofeconomie voor Vlaanderen sterke troeven heeft, maar het ontbrak in het verleden aan politieke moed”, zegt professor Allaert in de kranten. Niet overal krijgt hij bijval, begrijpelijk, want aan treinen op waterstof hangen wel wat risico’s weet ook Aviel Verbruggen, emeritus hoogleraar energie-economie aan de Universiteit Antwerpen,die erop wijst er op dat waterstof zeer ontvlambaar en dus riskant is. En dan denken Open VLD en Allaert aan een internationale verbinding slingerend tussen risicobedrijven. Mooi.

Komt bij of er overigens wel draagvlak is voor personentreinen. die reden tot de jaren ’60 tot Zelzate, maar werden opgedoekt omdat ze amper werden gebruikt. De verbinding met Terneuzen werd in de jaren ’50 al om die reden opgedoekt. Het is leuk dat er tijdens de Gentse feesten een trein tussen die plaatsen rijdt, maar op ander tijden zal het vooral een noodlijdende verbinding worden. Het is al moeilijk om een fatsoenlijk busverbinding te maken. Daar wordt al tientallen jaren aan gesleuteld.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.