Feestelijk begin van milieudelict Terneuzen

Kennedylaan Terneuzen

Fantastisch dat AD-editie Zeeland verslag doet van dat heuglijke feit in Terneuzen. Een kohort van van Westkappelse patsers joeg op het terrein achter het kantoor van de gewraakte Zeeuwse intergemeentelijke belastingdienst Sabewa een houten heipaal in de zompige bodem. Op het stuk stevig verontreinigde grond aan KennedyWest in Terneuzen moet een woonwinkelcomplex van ruim 22.000 vierkante meter komen dat de Scheldestad eens en voor immer zal opstoten in de vaart der volkeren. Althans, dat denkt ontwikkelaar Lafoma (Nico Boussen), betonkoning De Hoop en bouwbedrijf Van der Poel, de gangmaker van het project. Ook wethouder Frank van Hulle (RO) mocht zijn paaltje bijdragen en eigenlijk is dat toch een beetje raar.

Een partijtje op een lap grond, waarvan iedereen weet dat die ontzettend vervuild is.
Van een gedegen saneringsoperatie is tot op heden geen sprake geweest. Reden van het laatste kritische raadslid in Terneuzen, de D66’er Charles ten Hengel, om donderdag om het dagelijks bestuur van de gemeente vragen te stellen over het gewraakte project, wat onderhand traditie is geworden.
Aan de leden van het College, schrijft Ten Hengel en hij vervolgt op zijn gebruikelijke manier:

“Waarde heren,
Recent bereikte mij een bericht wat mij zorgen baarde.
Momenteel zijn er werkzaamheden gaande ter voorbereiding van de bouw van het detailhandelscentrum Kennedylaan West. In deze voorbereiding zou de ernstig vervuilde grond gesaneerd dienen te worden.
Nu vernam ik dat het verwijderde asbest in een kuil wordt gestopt en wordt afgedekt met een deklaag. Voorts zou de vervuilde grond verzameld worden en onder het parkeerterrein van de nieuwe bewoners worden verspreid.
Als deze informatie juist is, is hier iets bijzonders aan de hand. Dit roept vragen op.
Gezien de voortgang van sanering en bouw is er sprake van een spoedeisend karakter. Reden om u in de komende raadsvergadering, bij de rondvraag, om antwoorden te vragen.
Mijn vragen zijn:
Is de bovenstaande geschetste situatie een juiste afspiegeling van de realiteit?
Zijn de nieuwe bewoners op de hoogte van deze situatie en krijgen zij voor hun woning een “schone grondverklaring”?
Zijn de nieuwe bewoners op de hoogte van de ondergrond van de parkeerplaatsen die zij van de ontwikkelaar moeten kopen en in eigendom verwerven en krijgen zij ook hier “een schone grond verklaring”?
Voldoet de toegepaste sanering aan alle wettelijke eisen?
Vindt u, dat indien mijn informatie juist is, dat het woord sanering hier niet op zijn plaats is, doch dat er uitsluitend sprake is in het verschuiven van de vervuilde grondproblematiek in tijd en plaats?
Uiteraard is er tussen de ontwikkelaar en de kopers van de appartementen en parkeerplaatsen een private overeenkomst. Wij als volksvertegenwoordigers en u als College zijn echter gehouden onze burgers te behouden voor bij ons bekende ellende.”

Als Ten Hengel zijn verhaal klopt, zijn informatie juist is, dan is Terneuzen donderdag feestelijk begonnen aan een milieudelict. Klopt zijn verhaal ten dele, dan moet er nog heel wat opgeruimd worden en zit ook dan Terneuzen fout.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Feestelijk begin van milieudelict Terneuzen

 1. Nico schreef:

  Volgens mijn bescheiden mening is er een saneringsrapport
  Goedgekeurd door de betrokken instanties, indien de sanering niet uitgevoerd zou worden volgens deze door de overheid vastgestelde regels en het
  Saneringsrapport, mag je niet eens bouwen. Dus waar hebben we het hier over ?
  Het Kritische Raadslid , heeft uit betrouwbare bron , dat Agri markt noet meer komt
  (4 weken geleden) onjuist ( 2 weken geleden weet hij te vertellen dat er teveel meters supermarkt zijn) nu is de grond vervuild ? En nu dreigt er een milieu delict ?

  • van Gremberghe schreef:

   Dat de grond vervuild is is genoegzaam bekend. Punt is alleen dat bouw begint en sanering volgens Ten Hengel nog niet geheel is uitgevoerd. Hij rept van asbesthoudend bouwafval wat onder de grond wordt gestopt en vraagt de gemeente – bevoegde instantie in deze – of er reeds een schoengrond verklaring is afgegeven of kan worden afgegeven. Dat het kritische raadslid af en toe wat wordt ingefluisterd vanaf de andere zijde van de weg sluit ik overigens niet geheel uit.
   Neemt niet weg dat als de heer Ten Hengel zijn informatie wel klopt, heer Boussen, er geen milieudelict dreigt, maar reeds in uitvoering is.

 2. Hans Kok schreef:

  Een partijtje op een lap grond, waarvan iedereen wat dat die ontzettend vervuild.

  Aan zo’n zin zou ik nog een beetje schaven

Reacties zijn gesloten.