Nog maar ’s de ondraaglijke lichtheid van het bestuur te Sluis

Albert de BruijnOoit gehoord van Cassius Catastrofus? De man die in het Asterix-album De Intrigant uit 1970met weinig woorden iedereen rondom hem groen doet uitslaan van jaloezie of afgunst. Zijn naam verwijst naar ‘catastrofe’ en dat is precies wat hij probeert aan te richten. In de gemeente Sluis waart ook zo’n type rond. De fritesbakkende, amokmakend voorzitter van de Partij voor Zeeland, fractievoorzitter van Nieuw Gemeentebelang Sluis, Marc Rijk, die van zichzelf zegt dat er een steekje los aan ‘m zit.

Dat is dan luchtigjes uitgedrukt, want ik kan me herinneren dat Johan Robesin zo’n anderhalf jaar terug uit de Partij voor Zeeland werd gemanoeuvreerd andere beschrijvingen voor de heer Rijk hanteerde. En nu is er het geval Albert de Bruijn, ook zo’n staaltje van politiek onverantwoord handelen. De Bruijn, wethouder te Sluis namens D66, moet als het aan Rijk en de zijnen ligt weg.
Voornaamste reden voor deze stap is het gebrek aan vertrouwen in D66. “We zitten met vier partijen in een coalitie. D66 is verreweg de kleinste, maar trekt regelmatig een grote broek aan. Samen regeren is een kwestie van geven en nemen. Dat missen we bij D66.” zegt Marc Rijk (Nieuw Gemeentebelang) in de PZC.

Profileren

Kijk, dat is nou het typische Sluisse maaivelddenken. Wie er ook maar een beetje bovenuit durft te steken, moet gekortwiekt worden. De Bruijn is een beetje te veel aanwezig, nou, so what, dan compenseert hij tenminste de terughoudende rollen van de andere collegeleden, die zich beter ook eens wat nadrukkelijk zouden profileren.
Maar ja, Peter Ploegaert is daar de persoon niet na, Chris van de Vijver ontbeert de bagage (politiek en intellectueel) en Jack Werkman, ach, die mag in Sluis wethouder spelen zolang Conny Almekinders het accepteert. En dan mag burgemeester Annemiek Jetten daar dan dagelijks sturing aan geven, hetgeen haar niet makkelijk afgaat, getuige de onderzoeken naar integer handelen en lekken die ze recentelijk moest initiëren.
In een gemeente waar de vriendendienst -vooral in het Sluisse- de boventoon voert kan de burgemeester bijna wekelijks hameren op dat zo nodige integer handelen. Dat het niet gepast is om rijke, Belgische vriendjes te bedienen, dat cliëntillisme hier niet hoort.
En De Bruijn, die daar ook weinig van moeten weten, valt dat Jetten bij. Vindt dan ook nog eens dat er naast Sluis ook nog andere kernen in de gemeente zijn waar iets kan en mag gebeuren en ja, dat is dan tegen het zere been van de Sluisse lijst Nieuw Gemeentebelang.

Asbest van deze tijd

Opsodemieteren moet die De Bruijn en snel.
Wat denkt die wel.
Klein rotpartijtje ( met van die mensen die beschaafd praten).
(met van die mensen die wille praten over beleid, over structuurvisie, over duurzaamheid en voorzieningen…kom nou.)
Nee jong voor Rijk en de zijnen is dat allemaal niet nodig, manman, duurzaamheid. D66 wil zonnepanelen. Nou, wij van Nieuw Gemeentebelang niet. Die panelen, ze zijn lelijk, leveren hoegenaamd niets op en zijn het asbest van deze tijd…Daar houdt die De Bruijn zich mee bezig. Weg ermee.
Dat De Bruijn een grote dossierkennis heeft, redelijk ligt bij het ambtenarenkorps en zeventig uur per week durft te werken. Ach, niets mee te maken. Hij is van D66 , het kleinste coalitieclubje dat na de verkiezingen mocht meedoen aan de bestuursclub. Hij moest zich voegen en zwijgen, maar ja, dat wou hij niet. Nou ja, dan maar een motie van wantrouwen. En kom dacht Rijk, we geven die De Bruijn nog de gelegenheid om zelf op te stappen. Dat moest dan gebeuren voor vrijdagmiddag.
De Bruijn denkt er niet over om zelf op te stappen.
Ook al krijgt hij van de coalitiepartijen geen steun, hij blijft zich verzetten tegen het eigenlijk onnodige vertrek (wat Sluis sowieso weer een bak wachtgeld kost) en zal vanavond zeggen waar het op staat. Ik heb begrepen dat de D66-fractie Catastrofus op een of andere manier gaat inzetten. Of dat de verhoudingen ten goede zal komen? We zullen zien…

05%20Motie%20van%20wantrouwen

PZC over De Bruijn

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Nog maar ’s de ondraaglijke lichtheid van het bestuur te Sluis

 1. Frank Gijsel schreef:

  Conny
  Had eigenlijk verwacht dat he beter ingewijd zou zijn.
  Je verhaal is grotendeels bezijden de waarheid. Helaas…
  Volgende keer je beter oriënteren lijkt me erg verstandig.

 2. Isidoorke schreef:

  Frank het verhaal over Marc Rijk klopt. De wethouder heeft ’n te grote broek aan zegt Rijk. Als er iemand is met te grote broek is het Rijk zelf. Hij is goed herkenbaar, loopt voor de muziek uit.

 3. Peter schreef:

  Op lokaal niveau kan bestuurlijk Nederland enorm rancuneus en kleinzielig zijn maar Zeeuws-Vlaanderen heeft die kunst nog eens tot in de puntjes geperfectioneerd.

Reacties zijn gesloten.