Achteraf & met kennis van nu. Nieuw Zeeuws idioom

n62-sloeweg-s2foto-9189De voorbije dagen heb ik de onderzoekscommissie van de Staten van Zeeland voor het Sloewegdebacle aan het werk gezien. Nou ja werk, ik heb Peter van Dijk (PVV),  Tobias van Gent (VVD), Hannie Kool-Blokland (CDA), Ger van Unen (SP) en Rutger Schonis (D66) achter een lange tafel zien zitten tegenover een kleine tafel met daarachter mensen die gehoord werden. Zij stelden vragen, van de andere kant kwamen de antwoorden. Nou ja vragen, vaak de verkeerde vragen, vaak vragen waarvan de antwoorden al bekend waren of waarvan kon worden aangenomen dat ze niet beantwoord zouden worden. Want laten we wel wezen, wie zou het achterste van zijn tong laten zien, wie zou het boetekleed aantrekken en als een falende Japanse politicus tranenplengend, hevig geëmotioneerd toegeven dat hij of zij geblunderd had, het volk schade berokkend had en Zeeland in de ellende had gestort. Niemand zou dat doen en die hele commissie had ook geen machtsmiddel om echt aan waarheidsvinding te doen. Niemand stond onder ede, dus niemand voelde zich belast.

Dus deden figuren als Poppelaars, Van Heukelom en Van Beveren hun verhaaltje. Werden wat ambtenaren en consultants, zoals heer Vrijdag, gehoord. Mocht een griffier uit Gelderland (waar de voorbije 20 jaar elk jaar wel een politiek schandaal speelde en in Zeeland in diezelfde periode maar 2) zeggen hoe het in Zeeland eigenlijk allemaal moest en werd een Brabander van stal gehaald om te vertellen hoe daar met grote projecten werd omgesprongen.
Ach en wat al bekend was werd nog maar eens herhaald. Zeeland was niet bij machte om zo’n project uit te voeren. Het ontbrak aan kennis en kunde en daadkracht, de aansturing was niet goed, de communicatie kon beter en blahblahblah en blahblahblah…
Of de collegeleden verzuimd hadden hun informatieplicht jegens de Staten goed uit te voeren en voor de verkiezingen van maart niet openheid van zaken had moeten geven? Daar werd vrij achteloos omheen gefietst.

Gedeputeerde Carla Schönknecht zei geen moment aan de verkiezingen van 18 maart te hebben gedacht, toen het provinciebestuur in februari besloot Provinciale Staten niet te informeren over mogelijke tekorten bij de nieuwe Sloeweg. Andere collegeleden ook niet. En dat hadden ze juist WEL moeten doen. Volgens de bestuurlijke watjes van toen (een deels van nu) was nog niet precies duidelijk hoe groot de problemen waren, hoe hoog de kosten zouden oplopen. Geen enkel commissielid stelde de vraag WAAROM niet even gevraagd werd (aan projectorganisatie of aan ambtenarij) hoe hoog die kosten – al was het bij benadering – zouden gaan oplopen. Niemand stelde die vraag!
Nou hallo, een beetje bestuurder zou daar toch wel enigszins op de hoogte van willen komen niet?
Maar het vorige college van GS dus niet…
Ik geloof er geen biet van.
En wat zei gedeputeerde Schönknecht vervolgens: ”Achteraf bekeken hadden we in februari wel naar Provinciale Staten moeten gaan. We hadden moeten melden dat we naar oplossingen aan het zoeken waren.” Jaja, achteraf bekeken is alles anders, had alles beter kunnen gaan. Achteraf bekeken had de uitslag van de verkiezingen ook aanmerkelijk anders kunnen uitpakken. Achteraf bekeken had de verhoging van de motorrijtuigenbelasting in Zeeland met een tientje aan extra opcenten in 2016 ook achterwege kunnen blijven. Achteraf bekeken had met een betere zomer de aardappeloogst ook beter kunnen uitpakken.

Achteraf bekeken vrouw Schönknecht had de Commissaris der Koning in februari juist met het oog op de nakende verkiezingen als voorzitter van GS het besluit moeten nemen om de Staten voor zover mogelijk te informeren over het aanstaande debacle. Dat heeft Han Polman niet gedaan. Daar heeft ook niemand uit de rangen van GS op aangedrongen en dat is – maar ja – achteraf bekeken een politieke misser van de hoogste orde. Met de kennis van nu, zo antwoordde Polman kortgelee op vragen van nota bene commissievoorzitter Van Dijk, had hij dat wellicht wel gedaan. Maar ja, daar gaan we weer, dat is makkelijk zeggen achteraf.
De onderzoekscommissie komt eind oktober met haar bevindingen naar buiten. Op 11 december gaan Provinciale Staten met elkaar in debat over het stuk. De motorrijtuigenbelasting is tegen die tijd in Zeeland wel al verhoogd.

Zie ook:
http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2015-09-23/920316/sloewegdebacle-niet-verzwegen-vanwege-verkiezingen#.VgM32rSYI5g

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Achteraf & met kennis van nu. Nieuw Zeeuws idioom

  1. Peter schreef:

    Achteraf kiek je ’n gedeputeerde in z’n hol

  2. van Gremberghe schreef:

    Het zwarte gat…

Reacties zijn gesloten.