Terneuzen in een keer wereldstad!

imagesEen groep van Ajmanaanse durfkapitalisten heeft een plan ontwikkeld om Terneuzen in een keer op te waarderen tot een wereldstad. Het plan voorziet in de aanleg van een woonwijk op de Middelplaat voor Terneuzen, compleet met jachthaven, vliegveld, 2000 woningen, een winkelmall en een handvol skyscrapers. Als alles conform plan ontwikkeld kan worden is de beleggersgroep bereid om 18 miljard te investeren. Regionale investeerders moeten borg staan voor de resterende kosten, die voorzichtig op nog eens 15 miljard euro.

De plannen zijn grotendeels gebaseerd op soortgelijke projecten in Dubai, waar in de Perzische Golf verschillende nieuwe wijken zijn aangelegd in de vorm van palmen en de wereldkaart. Omdat bij die werkzaamheden verschillende Nederlandse baggerconcerns betrokken zijn geweest bezit Nederland de kennis en kunde om dit soort megaprojecten met succes te kunnen uitvoeren. ‘Wij verwachten er veel van en denken met dit project de Delta-regio in zijn geheel een enorme impuls te kunnen geven op het economisch gebied. Havenstad Terneuzen heeft met dit project de mogelijkheid om de band met het water eens en voorgoed te herstellen”, zegt woordvoerder H. Lelu van het investeerdersconglomeraat.

Er is door de durfkapitalisten een lokale werkgroep gevormd, die dezer dagen zal praten met burgemeester Jan Lonink en de wethouder van stagnatie van Terneuzen, Frank Verhulle.

De werkgroep is gevormd door ondernemer Willy Nayum, voorzitter Marlijn van Dattum van Dizzy Stad Terneuzen, Henk Zietsewa van het Portiek van Vlaanderen en de broer van oud-centrummanager Bram Stoffels, die jaren geleden ook al eens een plan gemaakt had voor een (afval)eiland in de Westerschelde. Ook projectontwikkelaar Piet van Alten wil deel uitmaken van de groep, maar de Ajmanen vinden dat niet kunnen, omdat Van Alten zijn hart al verpand heeft aan een Duitse groep ontwikkelaars.

Het Ajmanaanse initiatief wordt gesteund door twee belangrijke ambtsdragers: cultureel gouverneur Herman Brusselmans van Oost-Vlaanderen en oud-commissaris van de koning(in) Karla Peijs De kans op Europese subsidies is gigantisch groot. Het plan heeft ook de sympathie van de havenbedrijven, die rekenen op nauwe samenwerking met de emiraten in de nabije toekomst.

(Wegens onvoorziene omstandigheden kon deze bijdrage woensdag 1 april niet worden gepubliceerd.)

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

12 reacties op Terneuzen in een keer wereldstad!

 1. Charles ten hengel D 66 schreef:

  Een echte ” Gremberghe”. Een duidelijk doch bescheiden cynisme.
  Ben benieuwd naar de adders onder het gras. Een Gremberghe in topvorm heeft die in no time boven tafel.

 2. Pim Broekhuysen schreef:

  Komt er tenminste een mooi en zeer … zeer…. zeer realistisch plan. Ga jij er een beetje cynisch over lopen te doen. Conny toch ! Zo ken ik je niet.

  • D.E. Tollenaar schreef:

   “Een zeer, zeer zeer realistisch plan”, schrijft Dhr Broekhuysen. Nu weet ik niet of dit cynisch bedoeld is of dat hij gewoon verzuimd heeft de beschrijving eens goed door te lezen, want zoals hij het nu stelt lijkt het me dat hij al heel, heel, heel lang niet niet meer in Terneuzen is geweest. Of anders gewoonweg het contact met de realiteit verloren heeft…

 3. Pclijsen schreef:

  In dit land van de zee kunnen dromen niet anders dan nat zijn.
  Zeker als ze gestuurd worden door dezelfden die om maar iets te noemen, de kop van onze winkelstraat voortvarend hebben aangestuurd, richting de noorderzon uiteraard.
  ik hoop dat Pim het verschil kan zien tussen realiseren en aannaeyen.
  Het laatste bestaat al sinds ze de lange a met ae schreven.

 4. Tom Aarts schreef:

  De woorden ‘Europese Subsidie’ doen mijn bio-hart sneller kloppen, zodra die in de lucht hangen zijn B&W en gemeenteraad voor elk ‘gat’ te vangen………wat daarna weer in besloten kamers gedicht moet worden…………..

 5. Jos schreef:

  ”zijn hier eventuele compensatie kosten/mogelijkheden ontpoldering in mee genomen?”

 6. Green Tomato schreef:

  Alke van de Berg’s afstudeerscriptie voor Terneuzen heeft veel meer inhoud en realisatie zin als de ze volgende groep Aladins met wonderlamp concepten .
  EU megalomane subsidiejagers hebben een vrijbrief heden ten dage voor Utopie gevoelige individuen. Waarmee met grotere kans van slagen uiteindelijk “ les gens “ de rekening van mogen betalen.

 7. Leo Essers schreef:

  Dat ze in Terneuzen langzaam de weg aan het kwijt raken blijkt wel weer over de diverse
  zogenaamde projecten die investeerders willen gaan realiseren.
  Eerst waren het miljoenen, toen honderden miljoenen en nu miljarden, gaat lekker zo.
  Hoe ging het wit wassen ook alweer.???
  Het zijn allemaal zeepbellen, een normaal denkende project management slaat zijn knieen kapot van het lachen.

Reacties zijn gesloten.