Bio Base Europa training Center blijft geld slurpen

P1060437Het debacle met het Bio Base Europe Training Center in Terneuzen begint zo langzamerhand groteske vormen aan te nemen. Werd vorig jaar nog door de participanten met tegenzin geconstateerd dat de tekorten van het centrum waren opgelopen tot 530.000 euro en dat de provincies Zeeland en Oost-Vlaanderen, havenbedrijf Zeeland Seaports, het Havenbedrijf Gent en Terneuzen dat bedrag maar moesten bijspijkeren, enig zicht op een gezondere bedrijfsvoering is er nog lang niet.

De PZC meldde vandaag dat volgens burgemeester Jan Lonink van Terneuzen, tegenwoordig – na het vertrek van ROC-directeur Gert Jan van der Brugge – interim-voorzitter van de club die het trainingscentrum bestuurt,voorzichtigjes tegenover de gemeenteraad gewag had gemaakt van een bedrag 80.000 euro op jaarbasis.

Toen vorig jaar het tekort aan de orde kwam in de bestuurlijke gremia werd er door de stichtingbestuurders nadrukkelijk gezegd dat het roer om zou gaan, dat het centrum meer zou gaan doen dan opleidingen (welke opleidingen voor wie?) en dat er in januari van dit jaar een gedegen plan de campagne zou liggen dat het centrum financieel er bovenop zou helpen. April komt in zicht, maar dat plan ligt er nog steeds niet.
En Loninks uitlatingen over dat er sowieso weer geld bij moet scheppen ook weinig vertrouwen.

Nee, het gifgroene gebouw bij de skihal, zoals de PZC meldt, had eigenlijk nooit gebouwd, dan wel geopend moeten worden. Maar ja, toen de vleespotten te Brussel vele miljoenen uitbraakten voor het hele Bio Base Verhaal voor de Kanaalzone en de Gentse professor Soethaert zijn eigen lab in Zelzate kreeg in de oude brandweerkazerne (compleet met zwembad) moest en zou er ook zes miljoen naar Terneuzen vloeien en ja, daar moest iets mee gedaan worden. Dus werd dat gifgroene bouwwerk daar neergeplant, terwijl toen al bekend was dat Dow of welk ander chemisch bedrijf dan ook geen mensen zou leveren voor scholingsdoeleinden.
Nee, dat gifgroene bouwsel staat er nu – al jaren – en feitelijk fungeert het alleen voor wat studiedagen, congresjes en kinderpartijtjes, terwijl voor dat soort activiteiten in Terneuzen en omgeving meer dan voldoende accommodatie (theater, de Brouwzaele, Skidome) voor handen is.
Nee, de stichting die het gifgroene hok exploiteert, maakt zich eigenlijk al tijden schuldig aan concurrentievervalsing door met publieke middelen eerdergenoemde accommodatie-exploitanten te beconcurreren.

Het is en blijft voor bestuurders in het publieke domein verschrikkelijk moeilijk om toe te geven dat zaken verkeerd zijn aangepakt, verkeerd zijn uitgepakt. Terugkomen op eerdergenoemd besluiten is moeilijker voor bepaalde bestuurders dan doorgaan op een weg die leidt naar nergens. Zolang er vanuit Brussel geen signalen komt dat de subsidie van Europa terug moet vloeien naar de Berlaymontse vleespotten blijft men in Terneuzen publiek geld gooien in een bodemloze put.
En hallo…zegt de echo.

De foto geeft overigens goed aan wie er nog iets aan dat centrum hebben gehad.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Bio Base Europa training Center blijft geld slurpen

  1. Jacqueline de Witte schreef:

    Hallo,
    Helemaal mee eens! Nevenactiviteiten/inkomsten zouden gezocht moeten worden in waar we werkelijk een groot tekort aan hebben in Terneuzen: Een plek voor jongeren van 14 tot 18. Kunnen ze in dat gebouw paintballen/tijdelijke rolschaatsbaan enz.? En om 23.00 u. afsluiten met een kampvuur buiten. Verdienen ze wat aan de drank, hangjeugdprobleem verminderd. 2 vliegen!
    Groeten,
    Jacqueline de Witte

Reacties zijn gesloten.