Doek valt voor Neckermann Sint-Jansteen

Unknown2“Wij zijn blij met de overname van Neckermann.com”, zei Andreas Ezinga partner bij Axivate Capital goed een jaar geleden. “We kunnen ons nu gaan richten op de herpositionering van het merk Neckermann.com, waardoor Neckermann.com haar strategie als e-commerce-organisatie verder uit kan bouwen.” Tot 2016 wilde Axivate Neckermann de tijd geven voor de herpositionering. Vandaag viel het doek voor het bedrijf en verloren – na uitspraak van falen door de Bredase rechtbank – zo’n 200 mensen hun baan. Amper enige uren later meldde Axivate niettemin in verschillende media dat Neckermann.com als internetwinkel blijft bestaan en een doorstart zal maken door logistiek, distributie en administratie af te stoten en over te laten aan derden. Bij Neckermann blijft bijgevolg werk voor een bescheiden aantal van 15 mensen, maar niet in Sint-Jansteen.

Het is bijzonder wrang voor die mensen, temeer daar de directie enkele weken gelden nog niet wou weten van een faillissement. Zeker het ging niet goed genoeg, maar van een aankomend falen was geen sprake. Nu is het verhaal dat de directie na de overname vorig jaar de bedoeling had het callcenter, de ICT en logistiek ook voor andere bedrijven in te zetten, maar dat dit ondanks een forse kapitaalinjectie van aandeelhouders en de bank, niet mogelijk bleek. De voorbije maanden lukte het vervolgens niet nieuwe financiers en partners te vinden, waarna de directie van het bedrijf zelf besloot faillissement aan te vragen.

Goed een jaar terug had ik er nog enige hoop op dat Neckermann het -toen al – in sterk afgeslankte vorm zou kunnen redden. Die hoop was vergeefs. Ik schreef toen ook al dat wanneer de herpositionering van merk en bedrijf zou mislukken Neckermann niets meer zou zijn dan een internetwinkel zoals er al zoveel zijn en die kant gaat het ook op. De nieuwe eigenaren hebben de voorbije maanden vooral op tv fors geadverteerd, maar veel revenuen leverden die – toch al niet zo’n goede – campagne niet op. Personeel in Sint-Jansteen vond het zelf ook erg stil op de zaak.

Het bestuur van de gemeente Hulst reageerde geschokt op het nieuws en zei alles in het werk te zullen stellen om de mensen aan ander werk te helpen. Nou, dat lijkt wel erg een BendeReutje. Die gedeputeerde kraamt dat ook elke keer uit als een Zeeuws bedrijf (Thermphos, Zalco, Sas Glas) over de kop gaat. Frappant is overigens wel dat alleen mobilitietscentra zijn ingericht als in Midden-Zeeloand bedrijven op de fles gaan. Zeeuws-Vlaanderen moet elke tegenslag zelf maar opvangen. Met de teloorgang van Neckermann kan gerust een punt gezet worden achter het hoofdstuk kooptoerisme en postorderbedrijven in Zeeuws-Vlaanderen. Nog een beetje Morres is nog over, maar ook daarover stellen mensen in de streek “Hoe lang nog?”

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.