De moestuin van Klijnsma en meer

UnknownGepensioneerden moeten van PvdA-staatssecretaris Jette Klijnsma maar een moestuin beginnen om wat gemakkelijker rond te kunnen komen met hun pensioen in de toekomst. Natuurlijk. Ze moeten ook allemaal wat meer gaan vissen, dan kunnen ze ook met enige regelmaat een maaltje mee naar huis nemen en ik vind ook dat ze allemaal watertonnen moeten aanschaffen, zodat ze hun waterrekening wat kunnen drukken door de plee door te spoelen met regenwater en hun heilige koe met hemelwater kunnen wassen. Over die heilige koe gesproken, die moeten ze frequenter gaan gebruiken om boodschappen te doen voor andere ouderen die niet meer over een eigen auto beschikken of als taxi’s in te zetten. En die gepensioneerden kunnen ook wel wat vaker op de kroost van hun kinderen passen, zodat die geen dure kinderopvang meer moeten betalen. Voor een zakcentje zouden ze best kunnen bijspringen, als dat in China kan, dan kan dat hier ook.

Nee, die Klijnsma heeft een prima suggestie gedaan en er zijn er zo nog een heleboel te verzinnen om die klagende pensionado’s wat verlichting te bieden, maar nee, ze vinden het allemaal maar niks…

Zelfs de leider van wat ooit de Partij van de Arbeiders was, Hans Spekman, vindt de opmerking van zijn partijgenote maar niks. Het ongevraagde advies van haar aan Nederlanders om een moestuin te nemen als aanvullend pensioen noemde hij “stom van haar”, belachelijk zelfs. Tja, als je zoekt naar wegen om ouderen verder te laten vervreemden van wat ooit de Partij van Drees was, dan moet je de pensionado’s van vandaag en masse de volkstuin injagen. Niet om daar gezellig een hobby uit te oefenen of zinvolle verpozing te zoeken, nee om een aanvulling te zoeken op pensioeninkomsten…

En dan vinden ze het bij de PvdA raar dat Dreestrekkers massaal achter Nagel en de malle Henk Krol aanhobbelen. Ze voelen zich al zo tekort gedaan, omdat zij zo in hun pensioenen gepakt worden…

Mijn vader keerde zich om in zijn graf.
Ik hoorde ‘m woelen.
Hij had een moestuin.
Hij werd 66 jaar.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op De moestuin van Klijnsma en meer

  1. Karel Martinet schreef:

    Jammer dat zo’n leuke en zinvolle activiteit als zelf je groenten verbouwen nu weggezet wordt als iets om kosten te besparen. Je moet geen 65plussers aan het tuinieren zetten maar de jongere mensen. Kunnen die ook eens leren hoe hun eten groeit, hoe de natuur werkt (het weer!) en er achter komen dat er meer is dan voorgefrituurde patat, voorgekookte prak en bewerkt voedsel. Weten ze meteen ook wat onkruid is, wat ziekten en plagen zijn en wat bemesting doet. Het zal wel blijven bij wat filmpjes kijken over dit onderwerp. Echt zonde. Want een volk dat niet weet wat het eet heeft geen toekomst. In elk geval geen gezonde toekomst.

  2. Peter Urbanus schreef:

    Ik mag ook graag zelf groente en wat kleinfruit verbouwen, al zit ik nog zo’n 25 jaar van mijn pensioen af en sta ik wat betreft deze stiel echt nog nergens. Leuk is het zeker, gezond en leerzaam ook, maar voordelig is het niet echt; tegen de tijd dat je tuin lekker rendeert liggen dezelfde groenten en fruit voor spotprijzen in de winkel. Met bakken tegelijk. Wintergroenten zijn misschien wel eerder rendabel, maar wat kost een flinke rode of witte kool nu? Als je die niet kunt betalen is er sowieso weinig hoop.

    Een probleem van mensen die onder de armoedegrens leven is vaak dat ze ongezond gaan eten. Snacken is soms goedkoper dan zelf een gezonde maaltijd bereiden (vooral in Amerika gaat dat op), armoede maakt passief en snacken biedt troost voor je dagelijkse ellende.

    Vorig jaar had ik kilo’s en kilo’s tomaten. Dat herinnerde me eraan waar ik het beste op stem. De rode rozen van de PvdA vullen niet zo goed als tomaten.

Reacties zijn gesloten.