Toonbeeld geen toonbeeld meer

banner voor website- Toonbeeld allgemeen.jpg“In een tijd van bezuinigingen moet je je afvragen of het een kerntaak van de gemeente is om bijvoorbeeld een cursus fotografie te organiseren. Wij denken dat het beter is om dit soort zaken in een stichtingsvorm onder te brengen”, zei wethouder Cees Liefting PvdA deze week bij de presentatie van het nieuwe coalitieakkoord tussen TOP, CDA en PvdA. Hij had het over het Terneuzens Institituut voor kunstzinnige en musische vorming Toonbeeld dat jarenlang – juist door toedoen van de PvdA – een zekere beschermde status heeft genoten.

Toen in de vroege jaren van deze eeuw de muziekscholen en de onder Zeeuwse vlag varende instituten voor Kunstzinnige vorming in onze provincie al volle bak getroffen werden door bezuinigingen, fusie en reorganisaties trok grootstad Terneuzen zich daar absoluut niets van aan. Terneuzen moest en zou zijn eigen institutie hebben en houden en daar kon niemand iets aan veranderen. Vrouw Annelies Soet droeg daar destijds als directrice (en met al haar contacten) wel zorg voor. Ook de toenmalige beleidsambtenaar Cees de Vos (wellicht toevalligerwijs het voorbije jaar door de gemeente niet volgens de regels uitgerangeerd, wat Terneuzen naar verluidt ook nog eens een kleine half miljoen gekost heeft) was een groot voorvechter van en voor Toonbeeld.

Toonbeeld had een status aparte in Terneuzen.

Daar wordt nu wel erg gemakkelijk aan voorbijgegaan. Nu is het simpelweg dat een cursus fotografie geen kerntaak meer is van een gemeente en dat daarom Toonbeeld wel kan worden afgestoten. Betekent dat ook dat Toonbeeld straks dat veel te dure oude schoolgebouw van voorheen Petrus Hondius gaat veralten? Wat komt daar dan in? Of gaan we het slopen, zodat we er een aantrekkelijke inbrei-lokatie voor woningbouw van maken?
Nou, een ding staat alvast Toonbeeld moet ook zonder verzelfstandiging dit jaar met een ton minder toe zien te komen. Maar ja, als daaraan gekoppeld wordt dat de gemeente de taken voor kunstzinnige-en musische vorming niet meer als een gemeentelijke ziet, dan kan er nog wel wat in de begroting voor kunst, cultuur en onderwijs (goed voor zo’n vijf miljoen euro’s) gerommeld worden. Ik denk dat deze stap het begin van het einde inluidt voor Toonbeeld.
En ik niet alleen. Henk Krutwagen, een prominent GroenLinkser te Terneuzen, merkt in een open brief in de regionale dagbladen, terecht op dat Terneuzen in het verleden zeer nadrukkelijk keuzes heeft gemaakt om het cultuurinstituut te verbinden aan de gemeente. Hij schrijft: „Tussen 2003 en 2005 heeft diezelfde gemeente er wel voor gekozen om het kunst- en cultuuronderwijs binnen de gemeentelijke organisatie te houden en bracht Toonbeeld onder in een dure locatie. Om de begroting sluitend te krijgen was vergroting van het cursusaanbod met drama, fotografie, I-pad een noodzaak.
De opmerking van de wethouder is,dan ook ongepast en geeft een verkeerd beeld van het nut en de kwaliteit van Toonbeeld weer. Kerntaak van de gemeente is het welzijn van de burger en daar hoort ook cultuur bij.
Een laag, of niet gesubsidieerd Toonbeeld verarmt de samenleving, maakt kunst elitair en ontneemt de jeugd de kennismaking met toegankelijke kunstbeoefening. Nee, een speelautomatenhal, wellicht aan de Zuidlandstraat, dat brengt ons vast en zeker ‘Samen Verder’!”
We zullen eens zien hoe ze in Terneuzen samen verder gaan.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.