Over een kinderspeeltuin, onwil en willekeur (met naschrift)

UnknownHet Friese speeltuinbedrijf Ballorig wil zich heel graag bij de skipiste Skidôme in Terneuzen vestigen, meldt de PZC vandaag. Nou mooi, maar dat wil Ballorig al sinds 2010. In dat jaar mocht ik aanschuiven bij een gesprek tussen Ballorig-eigenaar Andreas Ezinga (tegenwoordig ook Neckermanndirecteur/eigenaar) en de eigenaar van het Skidome-complex. Maar toen Ezinga overeenstemming had bereikt over een van de ruimten bij de skihal meldde een milieu-ambtenaar van de gemeente Terneuzen dat een binnenspeeltuin in het complex niet mocht vanwege de aanwezigheid van de ammoniakinstallatie in de skihal (voor de sneeuwproductie). Binnen – hou me ten goede – 45 meter van zo’n gevaarlijke installatie mocht geen bedrijf komen waar kinderen zouden spelen. Veel te gevaarlijk. Bij de vergunning-afgifte destijds voor het complex had men deze regel nog niet bedacht, maar alla, in Terneuzen wordt vaker wel wat bedacht.
Na veel vijven en zessen kwam Terneuzen zelf met een oplossing. Een speeltuin mocht wel binnen het complex worden ondergebracht onder voorwaarde dat de exploitatie ten laste zou komen van de exploitant van de skihal. Dan was er geen sprake van een nieuw of ander bedrijf, maar zou alles onder auspicien van de uitbater van de skipiste vallen. En in de skipiste mochten kinderen komen (ondanks de installatie) dus ook in andere ruimten die onder de bevoegdheid van de skipiste-exploitant zouden vallen. (Spijkers op laag water zoeken, heet dat).


Enfin, we zijn nu ruim drie jaar verder en er is – ondanks een Facebookactie, ondanks de vele besprekingen tussen Nicky Broos van Skidôme en Ballorig nog steeds geen voorziening.
En ik vraag me in gewisse af of die er ook nog komen gaat, want tot nu toe heeft de gemeente Terneuzen met betrekking tot de invulling van het Skidôme-complex zich van zijn allerslechtste kant laten zien. Frank van Hulle, portefeuillehouder ruimtelijke ordening, door mij wel eens betiteld als de wethouder van stagnatie, zag kans om een herziening van het bestemmingsplan leisurecentrum – dat door de Raad van State op onderdelen was afgeschoten in november 2011, ruim drie jaar aan te houden. Dit tot grote frustratie van CBRE (voorheen ING-Vastgoed), de eigenaar van de winkelruimten, en Olivier Beherman, eigenaar/ontwikkelaar van Skidôme. CBRE had in januari 2011 nog voorgesteld om de bestemmingsplan-herziening via een bureau te laten uitvoeren en zelf te bekostigen, maar dat voorstel en de uitwerking, verdween in een lade op het gemeentehuis.
Nu ligt er plotsklaps een concept-herziening ter inzage op het gemeentehuis (tot eind mei). Een vluchtig werkstukje van Kuiper Compagnons uit Rotterdam, dat weermaals de eigenaren toestaat om leisure en leisuregerelateerde activiteiten in het complex te vestigen. Feitelijk in dezelfde 80/20 procent verhouding die de Raad van State destijds afkeurde.
Dat die herziening nu ter inzage ligt is nu zo verwonderlijk. Beherman stapte – het gedoe met Terneuzen meer dan zat – in januari naar de rechter.
Beherman zegt dat de gemeente Terneuzen onrechtmatig heeft gehandeld en eist vijftien miljoen schadevergoeding. De Belgische investeerder zegt dat de gemeente tot 2009 enthousiast meewerkte aan de invulling van de ruimtes bij de skihal, maar vanaf dat jaar plotseling de andere kant opkeek. Sterker nog de gemeente deed niets om het afgeschoten bestemmingsplan te herstellen of de provincie, die de oorspronkelijke invulling met diverse zaken met uitzondering van food, blokkeerde op andere gedachten te brengen.
Nu die zaak onder de rechter is en Terneuzen deze week bij monde van meester Fluit uit Middelburg mag zeggen dat Terneuzen alles gedaan heeft wat maar mogelijk was. „Kijk, nu weer deze herziening van het bestemmingsplan”, komt zo’n werkstukje van Kuiper Compagnons toch een beetje lachwekkend over.
Maar ja, dat is een sprinklerinstallatie in een skipiste waar het – vier Celsius is natuurlijk ook, maar ook dat moest in Terneuzen. Raar maar waar.

Overigens valt niet uit te sluiten dat de gemeente Terneuzen zelf straks een speelvoorziening voor jonge kinderen gaat inrichten in het schier nutteloze, met 6 miljoen euro Brusselse subsidie opgetrokken opleidingen-en kenniscentrum voor de Biobased economy in de Koegorspolder. Kortgeleden werd na het opmaken van de exploitatierekeningen van het centrum (tonnen tekort natuurlijk) afgesproken dat het centrum zich zou richten op meer activiteiten. Welnu, het organiseren van kindermanifestatie door door gemeente gesubsidieerde instelling hoort onder de noemer nieuwe activiteiten plaats. op 30 mei vindt de eerste plaats. Ja, het is raar, maar waar.
IMG_20140423_131821

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.