Co en de kruistocht tegen de PvdA

roosKort na de verkiezingen trok scheidend Terneuzen PvdA-coryfee Co van Schaik hard van leer in open brieven tegen zijn partij. De PvdA zou volledig van het spoor zijn. Spekman en Samsom moeten opkrassen. Dat was de strekking van het verhaal van de langstzittende sociaal-democratische wethouder van Nederland. Het verbaasde me enigszins dat Van Schaik – een paar dagen later – genoegen nam met het gestandaardiseerde excuusbriefje van de partijtop dat aan alle afdelingen was gestuurd en waarin gewag werd gemaakt van het pijnlijke verlies, maar dat niet te wijten was aan de partij, maar aan de kiezers.

Navraag leert echter dat Van Schaik absoluut geen genoegen heeft genomen met de inhoud van dat briefje, maar is blijven ageren tegen de partij die hem en de zijnen schromelijk in de steek heeft gelaten. er waren contacten met het gewestelijk bestuur en het partijbureau. Telefoontjes van en met partijprominenten als Plasterk en Ruud Koole, met het Zeeuwse kamerlid Albert de Vries, kortom met de divisie damage control, waarbij Van Schaik telkens gevraagd werd de litanie der verdwazing te staken, stil te zijn, op te zouten in het belang van de partij. Albert de Vries is gevraagd om met Van Schaik om de tafel te gaan zitten om alles eens en voorgoed uit te praten. Ach gottegot…

Vooralsnog blijft Van Schaik zijn machteloze ongenoegen ventileren. Zeker na het laatste voorbeeld van pijnlijk uitruilen met de VVD van Rutte. De strafbaarstelling van illegalen van de baan in ruil voor een lastenverlichting van een half miljard voor midden-en hogere inkomens. Illegalen zijn daar niet echt mee gered, ze blijven illegaal en Teeven heeft ook al te kennen gegeven dat illegalen gewoon uitgezet blijven worden. Goed, ze krijgen geen boete, maar aan hun status verandert helegaar niets.

En wat volgens Van Schaik erger is is dat het gros van de van oudsher PvdA-stemmer helemaal of weinig heeft met het illegalenverhaal. In Trouw doet hij tegenover de vroegere PZC-verslaggever Maaike van Houten zijn verhaal. Plasterk, Koole en Samsom zullen het weinig plezierig vinden. De oudgediende hakt er lustig op los. Zijn kritiek op de partijtop blijft en hij constateert dat “Het merk PvdA wordt niet gepruimd”. Dat is dan weer een mooie kop.
Als het nog even zou doorgaat dan sluit ik niet uit dat er op het PvdA-partijbureau lieden gaan denken aan een royement.

Voor de liefhebbers: Co in Trouw:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3627633/2014/04/03/Het-merk-PvdA-wordt-niet-gepruimd.dhtml

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op Co en de kruistocht tegen de PvdA

 1. George Knight schreef:

  @Conny
  Waar gaat dat eindigen? De moed van Co van Schaik valt te prijzen. Mij valt op dat er geen andere PvdA’ers opstaan die Van Schaik bijvallen. Hoe komt dat? Dat hij de enige in de partij is die zo denkt is onwaarschijnlijk. Waarom zwijgen de anderen? Waarom?
  Zie ook:
  http://georgeknightlang.wordpress.com/2014/04/03/van-schaik-het-merk-pvda-wordt-nu-niet-gepruimd/

  • van Gremberghe schreef:

   Dat er weinig respons is heeft alles te maken met het optreden van de brigade Damage Controle…

   • George Knight schreef:

    @Conny
    Dat is dan een slechte zaak. Die partijdiscipline. Verandert dat wellicht de kijk op volwassen mensen die af en toe stralend met rode rozen en rode hesjes lopen, maar onvoldoende voor het sociaal-democratisch gedachtegoed in hun partij durven opkomen? Is dat nou triest, hypocriet of geniaal?

 2. Frits de Kaart schreef:

  Of het moedig is van Co van Schaik waag ik te betwijfelen. Natuurlijk mag hij kritiek hebben op de landelijke PvdA. Daarvoor zal hij zeker niet geroyeerd worden als lid. Waar ik wel wat moeite mee heb is dat hij die kritiek nu zo nadrukkelijk naar buiten brengt op het moment dat hij na 30 jaar afscheid neemt als wethouder, een functie die hij ook aan de PvdA te danken heeft. Overigens ben ik het ten dele met zijn kritiek wel eens. Het kabinet Rutte II had er beter niet kunnen komen, maar nu het er toch is kan het maar beter de verschillende hervormingswetten invoeren en dan maar snel opkrassen. Want dat er wat moet veranderen op verschillende terreinen, daar ben ik wel van overtuigd. Alleen dat doet pijn en is geen plezierige boodschap. Overigens hadden andere coalities mogelijk nog harder gesneden. Daags na de verkiezingen riep D66 al dat er meer bezuinigd moet worden in het sociale domein. Zouden dat al die kiezers ook willen?

  • van Gremberghe schreef:

   Dat Van Schaik zoveel aan die PvdA te danken heeft is een gotspe. Zonder Van Schaik was er in Axel in de jaren 70 wellicht geen afdeling meer geweest. Hij vervulde daar zowat alle rollen. En zonder Van Schaik was de PvdA-kiesvereniging in Terneuzen na de herindeling wellicht van dezelfde electorale omvang gebleven (tussen de 17 en 21 procent) als voor de herindeling. Met de Axelse roerganger erbij steeg dat percentage tot bijna 30 procent. Mensen kiezen mensen meneer De Kaart, dat vatten ze bij de PvdA nog niet zo goed. In Vlissingen kunnen daar ook boeken over geschreven worden, in de tijd van Daan Bruinooge en Willem Wisse stemden 41 procent van de Vlissingers PvdA (dankzij hen, niet andersom), daar is nog een schamele 9 procent van over. En in Terneuzen nu nog 13 procent.
   Bijgevolg denk ik dat de PvdA meer te danken heeft (lokaal,regionaal) aan Co, dan andersom.
   Het enige wat ‘m verweten kan worden is dat hij zijn opvolging beter had moeten regelen, maar dat was een Terneuzense zaak.
   En dat hij nu pas spreekt, dat klopt ook niet. Van Schaik heeft de landelijke club ook wel eerder verwijten gemaakt. In 2010 voerde hij zelfs een lokale campagne, met eigen kleuren en affiches, alleen het PvdA-roosje mocht nog meedoen.
   Dat hij nu ongekend fel uithaalt komt wellicht omdat hij zelf niets meer te verliezen heeft, alleen nog dat kleine beetje bezieling.

Reacties zijn gesloten.