De Terneuzense wethouder van stagnatie schiet wakker

IMG_4744De verkiezingen komen er aan. Ze zijn niet tegen te houden. Woensdag wordt er met het rode potlood gespeeld. Ook in Terneuzen, de grootste gemeente van Zeeland, stad zonder imago, gemeente zonder bindmiddel al tijdenlang gevangen tussen de machtige Westerschelde en stinkende fabrieken.
Terneuzen heeft behoorlijk geleden onder de crisis en lijdt nog. De werkgelegenheid loopt terug, nieuwe bedrijven dienen zich al tijden – op een megasloper na – niet aan, Dow krimpt en de bevolking ook. Neringdoendend klagen steen en been over teruglopende inkomsten, een weinig doortastend bestuur en meer van zulks. De Terneuzenaren hebben de gemeentelijke lasten de voorbije jaren zien oplopen en wat krijgen ze ervoor terug, niet veel, weinig zelfs.

O ja, plannen. Vooral op het gebied der ruimtelijke ordening. De Veerhaven moet een nautisch/maritieme pleisterplaats worden, de Kop van de Noordstraat, de glorieuze entree van het stedelijke kernwinkelapparaat, de Kop van de Nieuwstraat moet het gerenoveerde begin van het uitgangscentrum worden en Kennedylaan-West het nieuwe winkelparadijs op vervuilde grond. Portefeuillehouder Frank van Hulle heeft jaren de tijd gehad om aan die plannen daadwerkelijk vorm en inhoud te geven, maar helaas, de wethouder van stagnatie kan alleen slopen en weinig opbouwen. Dat is klip en klaar, zoals-ie zelf te vaak pleegt te zeggen.

Niemand uit eigen achterban durft de dagelijkse bestuurder de les te lezen. Het zit erbij en kijkt ernaar. En coalitiepartner PvdA houdt de wethouder van TOP/Gemeentebelangen uit de wind. Een keer, een keer slechts, blijkt hij doortastend en dat is als er nota bene uit eigen geleding een ietwat kritisch mailtje over zijn functioneren verstuurd wordt. Dan moet er een onderzoek komen, dan moet de onderste steen boven. Maar ook dat geblaas resulteert in niets, de rangen der Toppers sluiten zich. De stilte en stagnatie wordt gecontinueerd.

Klinkt er vanuit de Terneuzense raad nimmer een tegengeluid? O jawel, D’66’er Charles ten Hengel roept met enige regelmaat wat, maar daar wordt nooit naar geluisterd en als toenmalig coalitiepartner CDA bij monde van Henk Siersema terecht het disfunctioneren van Van Hulle aan de kaak stelt, dan zijn de rapen gaar.
Alleen, Siersema had dat nooit publiekelijk mogen maken en krijgt vervolgens zelf daarom een bestuurlijke schrobbering va Lonink & Co.

En nu, een week voor de electorale stresstest, blijkt de wethouder van stagnatie de doortastendheid zelve. Er lekt uit dat Delta 27 enorme windmolens bouwen wil langs de Tractaatweg bij Westdorpe, het is een oriënterende studie, maar dat neemt niet weg dat TOP-raadslid Riona de Feijter het algemene gevoelen in de streek tegen de turbines mag verwoorden in de regionale media. “Wij zien dat niet zitten”, aldus de boerendame, direct gevoed door haar wethouder, die – vanzelfsprekend in deze spannende tijd – krachtdadige taal slaakt: “Het is ondenkbaar dat de gemeente Terneuzen meewerkt aan de bouw van een nieuw windmolenpark langs de Tractaatweg.”

En de wethouder heeft nog meer in petto. Zeker. Het door hem zelf gecreerde gat in de Terneuzense binnenstad. Ook daar heeft hij iets voor gevonden. “Het braakliggende deel van de Kop van de Noordstraat in Terneuzen kan binnen afzienbare tijd worden omgevormd tot een soort amfitheater met een maritiem karakter”, meldt de PZC. En de Veerhaven van Terneuzen, ook zo’n project dat maar niet vlotten wil. Ook dat trekt Van Hulle dagen voor de verkiezingen gewoon los.
,,We werken nu de plannen van weleer verder uit, zij het dat bijvoorbeeld de woontorens daar geen deel meer van uit zullen maken.’ weet de krant hem te ontlokken.
Het is voorwaar wat. In een weekje voor de stembusgang toont de wethouder van stagnatie meer durf en moed dan in de hele mandaatsperiode ervoor. En het malle van alles zal zijn dat de TOP-kiezers dat helemaal niet door hebben.
Dat mogen ze ook niet, van Jos Verdurmen.
Kiezersbedrog heeft vele vormen…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op De Terneuzense wethouder van stagnatie schiet wakker

 1. George Knight schreef:

  @Conny
  Hoewel het volgens velen overal pet is met de politieke cultuur, is het naar verluidt in Zeeland nog een slag erger gesteld. Staat Zeeland niet bekend als de slechts bestuurde provincie van Nederland met de slechtste bestuurders?

  Hoe dat nou precies komt is gissen. Heeft het te maken met de maat en het soortelijk gewicht? Ofwel, komen Zeeuwse lichtgewichten te makkelijk bovendrijven? De verhalen hier over Broekhuijsen of Van Hulle duiden erop. Elders waren mensen van dit kaliber minder makkelijk door de selectie gekomen. In Zeeland is dat anders.

  Wat daaraan te doen? Hoe kunnen de goede mensen weer voorop komen te staan in de lokale politiek van Zeeland, Zeeuws-Vlaanderen of Terneuzen? Want ze zijn er nu ook al -niet alles is kommer en kwel- maar komen onvoldoende aan de bak. Of worden soms zelfs genegeerd.

  Ik heb het antwoord niet. Ik ben in de jaren ’70 vertrokken uit Terneuzen en kom er niet meer dagelijks. Maar wat me opvalt is de desolate Noordstraat met afbraak en leegstand, de beelden die voor kunst doorgaan maar waarin ik geen kunst kan ontdekken (Thom Puckey bij het stadhuis uitgezonderd dat echter geïsoleerd staat) en het gebrek aan historisch besef en stadsbescherming bij de politieke klasse. Het oude Terneuzen is verdwenen.

  Vermoedelijk is het antwoord op m’n eerdere vraag simpel. Het ontbreekt degenen die in de Terneuzense politiek opereren aan algemene ontwikkeling en cultuur-historische kennis. Feitelijk kunnen ze zelf onvoldoende inschatten waarmee ze bezig zijn. Ze verwisselen beleid met politiek, en haalbaarheid met een totaalvisie. Ze opereren handig genoeg om vier jaar te blijven zitten, maar onvoldoende om Terneuzen waardig te dienen. De tragiek van de kleine maat.

 2. Pclijsen schreef:

  Ik. Meen me te herinneren,voorzover mijn gepensioneerde geheugen me nog bedient, menig commentaar, voorstel en betoog te hebben gevoerd in de afgelopen 11 jaar waarin juist de voornoemde zaken aan de orde zijn geweest. Zo stil heeft niet iedereen gezeten tijdens het scheren dus.

Reacties zijn gesloten.