Zeeland heeft krachtigste regionale economie van Nederland!

Dick ten Voorde 130311 PHGRZeeland kent geen economische crisis. Al dat crisisgedoe gaat aan deze mooie provincie voorbij. Zeeland heeft al tijden de sterkste regionale economie van Nederland en die wordt – hoe het elders ook zij – alleen maar krachtiger. Nee, dat verzin ik niet, dat zegt Dick ten Voorde, directeur van Economische Impuls Zeeland en hij heeft er, kijk maar ’s naar zijn achtergrond (Bachelor in HRM & Business Administration (Ichthus Hogeschool), Public administration (TiasNimbas Business school), Advanced financial management, International Higher management training) natuurlijk verstand van.

Ten Voorde stoelt zijn stelling (Zeeland heeft de sterkte regionale economie van Nederland, zie Omroep Zeeland heden vandaag) op economische cijfers waarover zijn instelling (Impuls dus) beschikt. Dus kan hij met een gerust hart en op basis van die cijfers zeggen dat de werkloosheid is nog steeds de laagste van Nederland en dat ook de landbouw doet het volgens hem al jaren uitstekend doet. “Landbouw is een stille, vaste waarde in Zeeland, dus je bent geneigd die te vergeten. Maar de prijzen in de landbouw liggen al jaren heel hoog waar de, nog steeds grote, agrarische sector in Zeeland ontzettend van profiteert”, aldus Ten Voorde op de Omroep.

Gelijk heeft-ie Ten Voorde, uit cijfers waarover ik beschik blijkt dat de Zeeuwse uien nog nooit zo heerlijk zoet geweest zijn als de voorbije twee jaar, ook de grootte van consumptieaardappelen is – volgens de gegevens – in jaren nog niet zo enorm geweest, waardoor ook onze provinciale fritesbakkers (Lamb Weston en McCain) producten kunnen bieden die nog nimmer zo perfect geweest zijn als nu. Ook de vlassector, die behoorlijk onder druk is komen te staan, levert vezels af die nog nooit zo zacht, zo sterk en zo lang geweest zijn als hedentendage. De opbrengsten van de suikerbieten slaan alle records en de suikergehalte maakt de proefteelten van stevia voor de eerstkomende honderd jaar dan ook volstrekt onnodig.

En dan de Zeeuwse chemie. Die draait volgens Ten Voorde fantastisch (het gemekker over hoge water-en energiekosten buiten beschouwing gelaten, want dat doen ze natuurlijk om de kosten nog verder te kunnen drukken). De chemie is goed voor de export. 34 procent van wat in Zeeland gemaakt wordt (van nutteloze marineschepen als de Karel Doorman tot polyethyleen zakjes die Europa nu wil gaan verbieden) gaat de wijde wereld in. Dat is natuurlijk geweldig en laten we dan de kunstmeststoffen van Yara en het glas van Sas Glas ook nog even noemen.

Ten Voorde heeft natuurlijk gelijk. Nergens gaat het zo goed als in Zeeland. dat onze landbouw goeddeels afhankelijk is van de Vleespotten van Brussel doet niet terzake. Dat de werkloosheid relatief laag is, omdat het actieve deel van de bevolking ook erg klein is en Zeeland vergeven zit met landbouwers en kleine zelfstandigen die de ww-statistieken niet halen is ook niet relevant. Nee, Zeeland boert goed.
En dan mogen die Rabo-en ING-economen regelmatig zeggen dat het in Zeeland slecht gaat, dat innovatie hier ver te zoeken is en dat de provincie niet uitnodigt tot investeren, de Impuls-directeur beschikt over andere cijfers die Zeeland maken tot de krachtigste regionale economie van heel Zeeland.

Ik deel zijn mening natuurlijk (die paar keer dat ik Impuls bekritiseerd heb is me inmiddels duur komen te staan, dus ik kijk wel uit nu). Ten Voorde zegt niet zomaar wat, hij beschikt over facts en figures en dan ga je zo iemand natuurlijk niet betichten van Goebbeliaanse spelletjes. Zeker, als je een leugen maar vaak genoeg herhaalt, dan gaat de massa je geloven.
En geloof dat heeft Zeeland nodig.
Geloof in eigen kunnen.
Geloof in de kracht van het lage land.
Geloof in de economie na het winderige zuidwesten.
Ten Voorde is de propagandist van dat nieuwe Geloof.
Hij geeft Zeeland aan de vooravond van de Contacta een ware Impuls.

En wie zo ook ik dan zijn om daar iets tegenin te brengen.
Omroep Zeeland deed het ook niet.

Voor de twijfelaars dit nog:

Gemiddelde jaarlijkse economische groei naar sector 2008 tot en met 2010

Ned    Zld Zevla Overig Zeeland
Landbouw, bosbouw en visserij 2,0% 5,9% 7,2% 5,4%
Industrie                                       -1,5% -1,4% -1,4% -1,4%
Bouwnijverheid                           -5,3% -3,0% 2,6% -5,7%
Handel, vervoer en horeca        -1,0% -0,7% -3,8% 0,9%
Informatie en communicatie    -0,1% 5,0% -0,6% 6,2%
Financiële dienstverlening         2,3% 1,9% 1,1% 2,3%
Verhuur en handel  nor goed      1,4% 0,1% -1,9% 0,9%
Zakelijke dienstverlening          -1,7% -0,7% 0,8% -1,2%
Overheid en zorg                          2,9% 1,8% 2,4% 1,7%
Cultuur, recreatie, ov diensten -1,4% 1,5% -1,5% 2,3%
Alle economische activiteiten    0,2% 0,2% -0,9% 0,8%

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op Zeeland heeft krachtigste regionale economie van Nederland!

 1. Ron schreef:

  Duidelijk. Halfvolle glas van Tom 🙂

  • van Gremberghe schreef:

   En een foute propagandist bij Impuls.

  • Zeker, Zeeland is een geweldige provincie met veel mogelijkheden waar het goud nog op straat ligt. Je moet alleen wel even bukken en in gang schieten! Jammer dat dit soort clubs vooral papieren tijgers zijn waarvan mij de toegevoegde waarde totaal niet duidelijk is.

   Hoe anders werken de BOM (Brabantse Ontwikkelings Mij) en het LiOF (Limburgs Ontwikkelingsfonds). Die hebben geld om MKB-bedrijven mede te financieren en geven een daadwerkelijke impuls aan de regionale ontwikkeling! Kunnen wij hier nog veel van leren.

   Zolang deze instantie inclusief Provincie geen duidelijke visie en economische agenda voor de toekomst heeft met haalbare doelen hoeft er wat mij betreft ook geen geld in. Zeker niet als er maar gemeten wordt tot aan de grens!! Mijn glas is half vol door onder andere het onbenutte potentieel aan de andere kant van de grens.

   Tot die tijd moeten ondernemers in Zeeland gewoon blijven doen wat ze altijd al deden, hard werken om de statistieken op peil te houden en (lokale) overheden stoppen met afschrikken van investeerders door het wordt KRIMP krampachtig te blijven gebruiken (gevolg van meten tot aan de grens!).

   Mijn advies om branchebreed meer met elkaar te gaan ondernemen, ideeën uit te wisselen en de eilandmentaliteit, die de Provincie nog steeds intact houdt, laten varen. Daarbij gebruik makend van de kennisinstellingen die er zijn. Als we dat doen dan voorspel ik je Ron, dan loopt het glas over en heeft Economische Impuls eindelijk een doel en kan de Provincie faciliteren! Bouwen van onderop! 🙂

 2. Patrick schreef:

  Het artikel in “de ondernemer” was ook behoorlijk tenenkrommend en stond bol van de dingen die de aandeelhouders (lees provinciale wereldvreemde beleidsmakers) graag lezen. Als high-tech ondernemer heb ik inmiddels door wat de echte de economische waarde van Impuls voor Zeeland is: negatief.

Reacties zijn gesloten.