Het BioBase Trainingscentrum echec

P1060437Minister Maxime Verhagen en de Vlaamse minister-president Kris Peeters waren op die mooie junidag in 2012 ingehuurd om het voorlichtings- en trainingscentrum Biobase Europe in Terneuzen te openen. Hoge heren voor een mooi project. En ze waren er allemaal, de bestuurders, de werkgevers en het voetvolk. Feest in Terneuzen dankzij de financiële steun van de Europese Gemeenschap. Hoeveel Europees geld ging er ook alweer in de bouw van het centrum. Ah ja, zes miljoen communautaire euro’s. Een mooie hap uit de totaalsubsidie van pakweg 22 miljoen voor het Bio Base Europe project Kanaalzone Gent-Terneuzen.
Terneuzen had er weer een voorziening bij, werd met zekere trots gemeld.

De vooruitzichten waren mooi. Dow, Yara en Cargill zouden allemaal gebruik gaan maken van het centrum om hun personeel op te leiden. Een speciale tentoonstelling zou zo’n 15.000 kinderen per jaar trekken. Zij zouden voorgelicht over een nieuwe duurzame economie en enthousiast gemaakt voor een technisch beroep.

Mismanagement

We zijn inmiddels dik een jaar en een regering verder en het geelgroene opleidingsinstituut staat er maar, daar aan de rand van de Koegorspolder. Op de 15.000 kinderen die de expo zouden bezoeken wordt nog steeds gewacht. Er zijn er wel wat geweest, maar lang niet die verwachte duizenden. En in de instructielokalen is ook vrijwel niets te doen. Waar zijn al die operators die geschoold moesten worden gebleven. Ze zijn er niet, ze komen niet. Ligt het aan de crisis, aan mismanagement of is er simpelweg sprake van een compleet overbodige institutie. Wie het weet mag het zeggen?

Vast staat wel dat dit mooie centrum, deze put van Europese subsidie, in volle vaart op een faillisement afstevent. Gert-Jan van der Brugge, voorzitter Stichting Bio Base Europe Training Center, mag snel een list gaan verzinnen om de financiële ondergang te voorkomen. Meer feesten en partijen organiseren, de gemeente Terneuzen vragen om een open horecavergunning te verlenen voor het etablissement, zodat er disco’s, bedrijfsuitjes en filmvoorstellingen kunnen worden gehouden. (Horeca-ondernemers uit Terneuzen zullen daar echt op zitten wachten).

Zou men in het Europese hoofdkwartier te Brussel beseffen dat er miljoenen gestort zijn in een trainingscentrum dat tot nu toe slechts incidenteel gefungeerd heeft als partycentrum? Zou men weten dat het boeltje op omvallen staat? Zou men er überhaupt weet van hebben?

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Het BioBase Trainingscentrum echec

  1. PeterS schreef:

    Of ze het zouden weten is niet relevant. Zou het ze ook maar iets kunnen schelen? Ik vrees het niet.

Reacties zijn gesloten.