SGP juicht Lilian Janse niet toe, maar ziet haar als realiteit

UnknownLilian Janse (40) uit Vlssingen werd gisteren door de SGP-afdeling Vlissingen met 23 stemmen voor en 14 tegen geaccepteerd als lijsttrekker van de streng christelijke partij in de Zeeuwse havenstad in maart volgend jaar. Ze is de eerste en tot nu toe enige SGP-vrouw ooit die het tot een kieslijst van de partij schopte. Nu heb ik helemaal niets met de gereformeerde broeders en hun partij, maar ik wens mevrouw Janse alle succes toe en ik hoop voor haar dat haar moed en enthousiasme beloond wordt met een zetel. Je zou het haar gunnen en misschien doet ze het niet eens slecht in de Vlissinger raad, want die zit nu ook bepaald niet gevuld met politiek-bestuurlijke talenten.

Vanaf 1918, toen de SGP werd opgericht, is het voor vrouwend onmogelijk geweest zich voor de partij verkiesbaar te stellen. De Hoge Raad besloot na tal van procedures in 2010 dat de SGP vrouwen niet langer mocht uitsluiten van haar kieslijsten. Begin dit jaar legde de partij zich bij de uitspraak van de Hoge Raad neer en werd besloten dat vrouwelijke leden zich kandidaat kunnen stellen. Artikel 10 van het beginselprogramma bleef echter overeind. Dat bepaalt dat het vrouwenkiesrecht ‘in strijd is met de roeping van de vrouw’. Vlissingen gaat nu aan dat artikel voorbij en dat zit de mannenbroeders toch echt niet lekker. De reactie van het partij-establissement was na de verkiezing van mevrouw Janse dan ook erg zuinigjes. “We juichen dit niet toe, maar moeten het als realiteit zien”, zei landelijk SGP-voorzitter Maarten van Leeuwen ten overstaan van de PZC.

Ja, we moeten het als een realiteit zien.
Waarom geloven ze er niet gewoon in dat een vrouw ook wat kan, nu, in deze tijd.
Janse is niet bepaald als een hervormer te werk gegaan, heeft geen stellingen op kerkdeuren genageld, ne, de vrouw meldde zich pas aan als kandidaat nadat verschillende gepolste heren het hadden laten afweten. Ze doet de SGP daarmee een dienst.

En wis en waarachtig ik hoop dat de komende weken, maanden, op zijn minst nog enkele dames van gereformeerde huize opstaan en hun recht laten vieren. Anno 2013 wordt dat hoog tijd…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.