GL neemt Zeeland op de schop

UnknownGroen Links Zeeland heeft de zomerluwte gebruikt om even stil te staan bij de bestuurlijke toekomst van Zeeland en komt tot de slotsom dat er op termijn in Zeeland geen 13 maar slechts nog 6 gemeenten moeten bestaan. De Groen Linksers zetten in op een gemeente Schouwen-Duiveland-Tholen en Philipland, Walcheren en Noord-Beveland (zonder Vlissingen), Vlissingen met de zak van Zuid-Beveland, Goes-Kapelle-Reimerswaal en Zeeuws-Vlaanderen wordt verdeeld in een gemeente westelijke van het Kanaal en een oostelijk.
Die opdeling is opmerkelijk, omdat GL lak heeft aan oude grenzen en de economische kerngebieden – de havens – leidend laat zijn.

Je kunt van GroenLinks zeggen wat je wilt, het is tot nu toe de enige partij die durft in te haken op de door het kabinet-Rutte gelanceerde voornemen om Nederland bestuurlijk fors te herijken. Overal in den lande lopen er discussies, dan wel onderzoeken naar herindeling, opschaling, op lokaal, regionaal en bovenprovinciaal niveau. Groningen zou – als het plan doorgaat – maar zes gemeenten meer tellen, West-Brabant 5 en in Gelderland, Frieland en Noord-Holland gaat het opschalen rustig, maar zeker, verder.

In Zeeland is het stil. Doodstil.
GroenLinks doorbreekt die stilte nu.
Opschaling is volgens Leen Harpe, statenfractie-voorzitter van Groenlinks noodzakelijk, omdat de rijksoverheid steeds meer taken decentraliseert. “Alleen in een groter verband is er in Zeeland voldoende ambtelijke en bestuurlijke kwaliteit om onder andere de zorgtaken aan te kunnen”, zegt Harpe in de PZC.
Aan dat laatste durf ik te twijfelen. Ik geloof niet direct in een kwaliteitsimpuls door het groter maken van gemeenten. Bij de laatste herindeling in Zeeuws-Vlaanderen – tien jaar terug – werd ook gedacht dat de regio er op vooruit zou gaan. Daar is mij niets van gebleken. Het tegendeel is eerder waar.

De voorgestelde herindeling van GroenLinks gaat het – daar ben ik zeker van – niet worden. Zuid-Bevelangd heeft bijvoorbeeld niets bij Vlissingen te zoeken en Noord-Beveland niets bij Walcheren. Als je dan toch wilt doorpakken in Zeeland, dan kies je voor Noord (Schouwen-Tholen en Flipland), de Bevelanden (Noord-en Zuid) Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen. Dat zijn er dan vier. Kun je gelijk de provincie opdoeken en onderschuiven bij de regio Zuid-West. Overigens heeft Groen Links ook aan dit model gedacht en is dit voor deze club de tweede optie.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op GL neemt Zeeland op de schop

  1. Tom Willaert schreef:

    Eens met de 2e optie en is m.i. een kwestie van tijd na alle bestuurlijke soaps in de Zeeuwse gemeenten..

Reacties zijn gesloten.