Dus ambtenaren zijn spionnen…

203_spy-5_0Terwijl de Amerikanen al onze escapades op internet screenen, alle telefoontjes in de gaten houden en duizenden mensen inzetten om onze sociale media-uitingen te volgen doen de Russen het nog ouderwets, met spionnen. Jaaa.

Volgens het plaatsvervangend hoofd van de AIVD, Marc Kuipers werven de Russen in opdracht van opperwachtmeester Putin, de voormalige KGP-bons, lieden die voor de Russen de gemeentelijke basisadministratie induiken op zoeken naar mogelijke bruikbare info voor identiteitsfraude. Jawel zeker. ‘Geheime diensten gaan op zoek naar mensen die kwetsbaar en eventueel benaderbaar zijn. Dat proces hoeft helemaal niet op het topniveau van een organisatie te zijn. Dus niet de burgemeester, de wethouder of de topambtenaar, maar de lagere functies in het gemeentehuis. Denk aan een secretaresse of een systeembeheerder, ambtenaren die vaak over het hoofd worden gezien maar die wel toegang hebben tot het hele systeem”, weet onze AIVD-bons. Nou, het zal mij niet verbazen dat straks de onthullingen komen. Dat een meteropnemer van Delta al jaren lang informatie over energiegebruik doorgesluist heeft naar Putin en Co, dat een ambtenaar te Noord-Beveland even zo lang demografische gegevens heeft doorgestuurd naar Moskou in ruil voor een pittige vergoeding in nature (Wodka, naar verluidt) en dat de Zeeuwse lobbyist in Brussel al tijden alle ontwikkelingen in EU-zaken heeft doorgestuurd naar een bureau waarcahter natuurlijk de Russische Veiligheidsdiensten schuilgingen.

Het CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg heeft inmiddels na de berichten over grootschalige spionage bij de gemeenten door de Russen minister Plasterk vragen gesteld. Het kamerlid wil een betere beveiliging van het GBA en ook vraagt ze zich af of de minister wel weet dat ambtenaren niet beseffen dat ze over interessante informatie voor geheime diensten beschikken. Gossiemijne, het is weer vakantietijd….en Nederland gaat weer achter types in regenjassen aan…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.